Åklagarmyndigheten

Nedlagd förundersökning för två brottsmisstankar

Dela

Förundersökningen har lagts ned för två brottsmisstankar i ett ärende där en känd svensk skådespelare förekommer.

En svensk skådespelare anmäldes sommaren 2021 av en kvinna för våldtäkt som ska ha ägt rum i New York. Skådespelaren hade dessförinnan anmält kvinnan för utpressning och en förundersökning om misstänkta brott inleddes. Något senare anmäldes skådespelaren för förtal av kvinnan på Instagram.

Kammaråklagaren Virpi Alajarva på Åklagarkammaren i Skövde har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen om grovt förtal eftersom kravet på dubbel straffbarhet inte kan uppnås. Åklagaren har även beslutat att lägga ned förundersökningen om försök till utpressning eftersom det numera inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts.

Förundersökning om oaktsam våldtäkt pågår fortfarande. Åklagaren har i den delen ännu inte tagit ställning om hon ska delge någon misstanke om brott.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 3074-21.

Dubbel straffbarhet

Att en handling som begås i ett annat land är ett brott både enligt det landets lagar och enligt svensk lag.

Kontakt

Kammaråklagare Virpi Alajarva, 010-562 71 38, är tillgänglig efter kl. 15 i dag måndag den 30 maj.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum