Solna Stad

Nedskräpningen har minskat med 15 procent i Solna

Dela

Riktade satsningar som ökad städfrekvens och fler papperskorgar har gett resultat – den senaste mätningen visar att nedskräpningen i Solna stad har minskat med drygt 15 procent jämfört med förra året.

– Att motverka nedskräpning är ett av de viktigaste uppdragen i staden för att få en renare och trevligare stadsmiljö. Mätresultatet visar att våra insatser gör att vi går i rätt riktning, säger Magnus Persson, tekniska nämndens ordförande, Solna stad.

Minskad nedskräpning med femton procent

Resultatet från sommarens mätning av nedskräpning visar på ett positivt resultat: antalet skräpföremål har minskat från 5,46 till 4,66 per tio kvadratmeter, vilket innebär en minskad nedskräpning på cirka 15 procent på ett år. Riktade insatser som ökad städfrekvens och fler samt nyare papperskorgar är två delförklaringar till minskningen.

– Minskad nedskräpning ger inte bara tryggare och mer trivsam stadsmiljö – mindre skräp i staden gör också att färre djur skadas, att läckage av farliga ämnen minskar och att spridning av mikroplaster till stadens sjöar och havsvikar minskar, säger Anja Karlsson, miljöstrateg i Solna stad.

Fimpar minskar mest

Vart tionde skräpföremål är en snusprilla, men det i särklass vanligast förekommande föremålet är cigarettfimpar som står för drygt två tredjedelar av allt skräp. På de drygt tvåhundra mätpunkterna räknades sammanlagt 2 469 fimpar. Samtidigt är det också fimparna som minskat mest, med 17 procent, i jämförelse med förra årets mätning.

Tvåhundra mätpunkter i staden

För andra året i rad har Solna stad, med hjälp av sommarjobbande gymnasieungdomar, genomfört en skräpmätning i stadsmiljön. På tvåhundra mätpunkter runtom i staden, som fastställts av Statistiska Centralbyrån (SCB) har förekomsten av skräp mätts och utvärderats. Mätpunkterna är lokaliserade framför allt vid trottoarer samt gång- och cykelbanor.

Om Skräpfacit och Håll Sverige Rent

Skräpmätningen i Solna genomförs i samarbete med organisationen Håll Sverige Rent. Skräpmätningarna genomförs av staden, men utbildning, beräkningar och sammanställning av resultat utförs av Håll Sverige Rent och Statisticon. Metoderna för skräpmätningen är framtagna av Håll Sverige Rent i samarbete med Statistiska Centralbyrån. Solna stad är en av ett tjugotal kommuner som genomför skräpmätningar tillsammans med Håll Sverige Rent.

Kontakter

Länkar

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum