Växjö stift

Nedtagning av döda och skadade träd vid Östrabo

Dela

Växjöområdet har tidigare klarat sig från angrepp på almar men sommaren 2019 och 2020 infekterades ett stort antal, bland annat uppe vid Östrabo. Dessa måste tyvärr nu tas ned, framförallt för att inte riskera att smitta friska almar. Nya almar planteras i vår.

Under 1980-talet upptäcktes en mycket svår skadegörare på almarna i Sverige - almsjukan. Det är en svampsjukdom som sprids av en liten skalbagge, almsplintborren. Drabbade almar dör i princip alltid. Sjukdomen har gått lite i skov, vissa år och i vissa regioner har den slagit mycket hårt för att sedan inte ha så stor spridning.

Växjöområdet har tidigare klarat sig bra men sommaren 2019 och 2020 infekterades en stor mängd almar, bland annat de uppe vid Östrabo. Några av dem är redan döda, övriga är svårt angripna och på väg att dö. Av flera skäl måste de nu tas ned, eftersom det snart kommer att börja falla ner stora grenar som kan skada både människor och egendom. En än viktigare anledning till nedtagning är att de måste tas bort för att undvika att smitta vidare de almar som ännu inte infekterats.

Almarna kring Östrabo utgör en viktig del av kulturmiljön och flera av dem är mycket gamla, så det är tråkigt att vi nu tvingas ta ner dem. För att kunna ta ner de skadade och döda almarna kommer kranar med gripsågar, lastbilar, motormanuell personal och skotare att arbeta med detta under några dagar under v 7. Det kommer med andra ord vara några dagar med stor aktivitet kring Östrabo. Ett önskemål till er som rör er i området när detta sker, är att visa hänsyn så att ingen kommer till skada. 

Under våren kommer vi att plantera nya träd som får växa upp och bli en del av miljön och kulturarvet kring Östrabo.

För frågor kontakta:

Klas Gustavsson

Enhetschef Egendomsförvaltningen

Tel 0470 77 38 09

klas.gustavsson@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Biskopen svarar gärna på frågor och medverkar i intervju. Kontakta Emilia Lindstrand, tfn 0470-773831, emilia.lindstrand@svenskakyrkan.se

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum