RF/SISU

Nej från regeringen till nationell anläggningsfond

Dela

I regeringens höstbudget finns fortsatt ingen plan för nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i arbetet med att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige halka ännu längre efter i arbetet för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa.

– Ska vi kunna fortsätta bedriva idrott och även öka aktiviteter är plats för idrott en förutsättning. Boverket, Sveriges kommuner och regioner och idrottsrörelsen pekar tydligt på att det saknas en nationell anläggningsfond. Det borde ligga i regeringens intresse att hjälpa kommunerna och idrottsrörelsen i detta viktiga arbete, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har berättat om Danmark som under mer än 25 år haft en nationell anläggningsfond, LOA-fonden. Den danska LOA-fonden ger innovationsstöd för att bygga nytt och bygga om idrottsanläggningar, så att de blir flexibla och anpassade till nutid och framtid. Man har också byggt kunskap under 25 år hur detta ska göras.

– Sverige behöver följa Danmarks exempel och regeringen behöver inrätta en nationell anläggningsfunktion. Den ska ge stöd för innovation och modernisering av idrottsanläggningar, samla och utveckla kunskap kring idrottsanläggningar och stödja kommunerna som ofta bär hela kostnaden att utveckla idrottsanläggningar, säger Björn Eriksson.

I höstbudgeten presenterades ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen för 2022 med 1,966 miljarder kronor i ordinarie stöd och därutöver de 400 miljoner kronor som tillkommit för återstartsarbete under 2022. För år 2023 och 2024 finns inte de 400 miljonerna i återstartsstöd med i budgeten.

– Det extra stödet är vi glada för och betyder mycket för nästa år men som jag sagt tidigare så kommer det krävas långsiktiga satsningar och jag vill då förutsätta att återstartsstöd kommer att ges även för 2023 och 2024. Jag utgår från att det tas upp i vårändringsbudget under 2022, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum