Vänsterpartiet Malmö

Nej till dubbelbeskattning!

Dela

I dagarna har vi kunnat läsa rapporter om hur den styrande minoriteten i Malmö väljer att ta ut över 133 miljoner i vinst från Malmö Kommunala Bostadsbolag (MKB) för att finansiera övrig verksamhet i staden. Idag landade informationspunkten på kommunstyrelsens bord. - Vi säger nej till dubbelbeskattningen av MKB:s hyresgäster, säger Emma-Lina Johansson (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Det kommunala bostadsbolaget (MKB) går med vinst. Malmö stad är ägare av bolaget och genom Malmö Stadshus AB har det nu beslutats om en aktieutdelning på över 133 miljoner kronor ut bolaget. Det är en kraftig höjning mot tidigare år.

Det är ett beslut som vi i Vänsterpartiet motsätter oss. Ägaren får enligt huvudregeln ta ut en vinst som motsvarar statsräntan på insatt kapital. Nu används särskilda undantag för att få ta ut en högre vinst. Det uttaget är en dubbelbeskattning av MKBs hyresgäster.

- Vi anser inte att de boende i MKB först ska betala kommunalskatt och sedan bidra till den kommunala budgeten med vinstutdelning. 133 miljoner motsvarar hela summan av flera års hyreshöjningar. Det betyder att den hyreshöjning som MKBs hyresgäster fått betala nu går till att finansiera verksamhet i Malmö stad, säger Emma-Lina Johansson.

Det är inte många kommuner i Sverige som gör denna form av värdeöverföring från ett allmännyttigt bostadsföretag till ägaren. Vänsterpartiet anser detta vara felaktigt. Vi vill inte dubbelbeskatta hyresgästerna i MKB lägenheter.

Istället vill vi i Vänsterpartiet att hyrorna ska hållas nere och att lägenheternas standard kan hållas hög utan hyreshöjningar. Detta tillsammans med ett ökat bostadsbyggande är ett allmännyttigt bostadsbolags främsta uppgifter. Genom att ta ut vinster ur bolaget minskar nu möjligheten till dessa så viktiga åtgärder i Malmö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö motionerar: Ta ansvar för hemlösheten!21.3.2019 14:04:16 CETPressmeddelande

Kommunledningen i Malmö slår sig för bröstet och hävdar att ”nu ska bostadsbristen åtgärdas, vi går med i FN-initiativet The Shift”. Samtidigt vet vi att hemlösheten i Malmö ökar. Malmö har idag ungefär 1 300 hemlösa barn enligt kommunens egna beräkningar. Vackra ord bygger inga bostäder. Därför lämnar kommunalrådet Emma-Lina Johansson idag in en motion till kommunfullmäktige som ställer krav på att Malmö Stad ska ta ansvar för bostadsbristen och hemlösheten.

Tusen personer på årets 8 mars!8.3.2019 18:28:12 CETPressmeddelande

Årets demonstration på Internationella kvinnodagen samlade drygt tusen personer under parollen Internationell solidaritet - Feminister världen över, förena er! På Inkonst väntar kvällen fortsätta med poesi, musik och panelsamtal. På Gustav Adolfs torg talade Hanna Gedin (V), biträdande partisekreterare. - Den feministiska kampen handlar ytterst om makt och jämlikhet. Den politik som förs idag gör de rika männen i toppen rikare på bekostnad av lågavlönade kvinnors liv och hälsa. Vi har ett Sverige där medellivslängden går upp men lågavlönade kvinnors livslängd faktiskt sjunker, det är en antifeministisk politik. Lösningen finns i en politik för jämlikhet som prioriterar lågavlönade kvinnor framför börs VD-arna. Där Rutbidrag till Danderyd istället blir till drägliga pensioner för fattigpensionärerna. En politik för jämlikhet är en feministisk politik, säger Hanna Gedin. På Möllevångstorget talade styrelseledamoten Patricia Olsson Escalante och höll ett brandtal för den intersektionella

Vänsterpartiet kräver färre flygresor!22.2.2019 16:09:39 CETPressmeddelande

Vänsterpartiet lämnar idag in en motion till fullmäktige som kräver att kommunens anställda och förtroendevalda minskar antalet flygresor. Vi står inför ett klimathot i världen som kräver många och snabba åtgärder. Flyget släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget (enligt Naturskyddsföreningens uträkning). Malmö stad måste bidra till minskade utsläpp. Den miljövänligaste resan är den som inte sker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum