Vänsterpartiet Malmö

Nej till dubbelbeskattning!

Dela

I dagarna har vi kunnat läsa rapporter om hur den styrande minoriteten i Malmö väljer att ta ut över 133 miljoner i vinst från Malmö Kommunala Bostadsbolag (MKB) för att finansiera övrig verksamhet i staden. Idag landade informationspunkten på kommunstyrelsens bord. - Vi säger nej till dubbelbeskattningen av MKB:s hyresgäster, säger Emma-Lina Johansson (V), ledamot i kommunstyrelsen.

Det kommunala bostadsbolaget (MKB) går med vinst. Malmö stad är ägare av bolaget och genom Malmö Stadshus AB har det nu beslutats om en aktieutdelning på över 133 miljoner kronor ut bolaget. Det är en kraftig höjning mot tidigare år.

Det är ett beslut som vi i Vänsterpartiet motsätter oss. Ägaren får enligt huvudregeln ta ut en vinst som motsvarar statsräntan på insatt kapital. Nu används särskilda undantag för att få ta ut en högre vinst. Det uttaget är en dubbelbeskattning av MKBs hyresgäster.

- Vi anser inte att de boende i MKB först ska betala kommunalskatt och sedan bidra till den kommunala budgeten med vinstutdelning. 133 miljoner motsvarar hela summan av flera års hyreshöjningar. Det betyder att den hyreshöjning som MKBs hyresgäster fått betala nu går till att finansiera verksamhet i Malmö stad, säger Emma-Lina Johansson.

Det är inte många kommuner i Sverige som gör denna form av värdeöverföring från ett allmännyttigt bostadsföretag till ägaren. Vänsterpartiet anser detta vara felaktigt. Vi vill inte dubbelbeskatta hyresgästerna i MKB lägenheter.

Istället vill vi i Vänsterpartiet att hyrorna ska hållas nere och att lägenheternas standard kan hållas hög utan hyreshöjningar. Detta tillsammans med ett ökat bostadsbyggande är ett allmännyttigt bostadsbolags främsta uppgifter. Genom att ta ut vinster ur bolaget minskar nu möjligheten till dessa så viktiga åtgärder i Malmö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern kräver: Ta ansvar för både hemlösheten och våra skattepengar!8.5.2019 15:12:10 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte presenterades en lägesrapport om bostadsförsörjningen i Malmö, samtidigt som avslöjande tidningsrubriker larmar om hur skattepengar går till företag som agerar mellanhänder i bostadskrisens Malmö och tar ut ockerhyror. Vänsterpartiet lämnar under dagen in en enkel fråga till ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S) om huruvida han tänker ta initiativ för att stoppa användandet av enskilda företag som mellanhänder i bostadskrisen och se till att ansvarsfullt använda våra gemensamma skattepengar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum