Vänsterpartiet Malmö

Nej till redovisning av friskolor

Dela

Sedan 1 september 2020 går det inte längre att få ut ny statistik från SCB angående fristående skolors betygssättning, lärartäthet och sammansättning av elever då den statistiken nu räknas som sekretessbelagda uppgifter. På dagens möte med Grundskolenämnden tog Vänsterpartiet initiativ för att friskolor ska redovisa sin statistik till Malmö stad i syfte att göra skolsystemet mer rättvist. Tyvärr avslog övriga partier initiativet.

Lisa Stolpe (V)
Lisa Stolpe (V)
- Det går inte att säga att vi arbetar för alla elevers bästa skola när skolorna inte finansieras utifrån samma premisser. Dessutom är det inte trovärdigt att påstå att vi har ett fritt skolsök när vi inte kan se till att alla skolors statistik finns tillgänglig, säger Lisa Stolpe (V) ordinarie ledamot i nämnden. 
 
Vänsterpartiet krävde under dagens möte att friskolor ska redovisa statistik om elever och lärare. I nämndinitiativet föreslår Lisa Stolpe (V) att grundskolenämnden ska uppdra åt grundskoleförvaltningen att utreda och återkomma till grundskolenämnden om det är möjligt att friskolor som samtycker till att redovisa fullständig statistik ska tilldelas tilläggsbelopp utifrån eleverna på skolans socioekonomiska viktning, övriga friskolor tilldelas tilläggsbelopp i nivå med den skola i kommunen som har lägsta socioekonomiska viktningen. Nämndsinitativet avslogs av övriga partier. 
 
- Tyvärr avslog de övriga partierna nämndsinitativet. Vi tycker att det är sorgligt att styret köpt den högerinriktade skolan helt och inte vill försöka förändra den ens i Malmö stad, säger Anders Skans (V) gruppledare i fullmäktige. 
 
 
Nämndsinitiativet bifogas i sin helhet. 
 

Kontakter

Bilder

Lisa Stolpe (V)
Lisa Stolpe (V)
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Återta lokalvård i egen regi19.1.2021 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Förra året behandlades Vänsterpartiets motion om att föra över upphandlad lokalvård till kommunens egen regi för att kunna ge goda arbetsvillkor för de som utför arbetet. Vi fick inte med oss kommunfullmäktige. Ett argument var att det är beställande förvaltningar som upphandlar och hanterar detta, inte kommunfullmäktige. Därför går vi nu vidare, lämnar in nämndsinitiativ och lyfter frågan i flera av de nämnder som har upphandlad lokalvård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum