Värmdö Kommun

Niclas Hammarström och Magnus Falkehed för Fotoparken: I skuggan av katastrofen

Dela

Den 7/9 kl 13.00 invigs Fotoparkens tredje utställning ”I skuggan av katastrofen”. Utställningen som är ett samarbete mellan bildjournalisten Niclas Hammarström och journalisten Magnus Falkehed tar avstamp i klimatfrågan.

Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström

Via tidningen Expressen fick Niclas Hammarström och Magnus Falkehed i uppgift att belysa klimatfrågan genom en serie reportage. Resultatet blev ett känslofyllt och närgånget på-plats-projekt som porträtterar människor vars liv och drömmar har kastats omkull av klimatförändringar och klimatkatastrofer. Det är denna reportageserie som nu blir fotoutställning i Värmdös Fotoparken.

"I denna utställning ser vi hur det vi gör eller inte gör idag kan påverka vår framtid och våra kommande generationer, världen över. Niclas Hammarström och Magnus Falkehed belyser klimatförändringarna och dess medföljande katastrofer på ett starkt och träffande sätt, som inte lämnar någon oberörd. Vi är stolta över att Fotoparken får chansen att lyfta detta högst aktuella ämne", säger Jasmin Farid (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Fotoutställningen som är interaktiv kommer att kompletteras med ljudspår som spelas upp via QR-koder, där Magnus berättar om bilderna och deras resor.

"Utställningen skildrar människor i alla åldrar och från flera skilda kontinenter. Det dessa har gemensamt är oturen att leva i samhällen som står på den sköra, yttersta kanten av en djup ravin", berättar Niclas Hammarström.

Magnus Falkehed fyller i:

"En föddes lite för nära en allt glödhetare ekvator, en annan lite för nära inpå den Indiska Oceanens cyklonbälte som nu spårar ur. En tredje bor på en ö som är lite för platt för att stå emot det Stilla Havets nyckfulla beteende och någon bor alldeles för nära den tinande Nordpolen. De är människorna som tar den första smällen, de som lever i frontlinjen till vad som håller på att bli allas vår framtid".


Utställningen invigs lördagen den 7/9 kl 13.00 på plats i Fotoparken, Gustavsberg. ”I skuggan av katastrofen” är sedan öppen till och med den 10/1 2019.

Särskild visning för press hålls fredag 6/9 kl 14.30. Anmälan görs till info.fotoparken@varmdo.se

Läs gärna mer om Fotoparken och dess utställningar via www.fotoparken.se.
Hjärtligt välkomna!


Niclas Hammarström är en av Sveriges mest prisbelönta bildjournalister, både här hemma och internationellt. I år vann han bland annat det finaste svenska fotopriset, Årets bild. Under många år har Niclas också varit Värmdöbo. info@niclashammarstrom.com

Magnus Falkehed är reporter och bor i Paris, men har världen som arbetsfält. Ofta i skärningspunkten av konflikter och förtryck. Han har också skrivit flera böcker, varav den senaste med Niclas: ”Idag ska vi inte dö - fångar i krigets Syrien”. magnus@falkehed.com

Nyckelord

Kontakter

Malin NybergTf kontorschef Kultur- & fritidskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

073-682 78 40malin.nyberg@varmdo.se

Bilder

Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström
Ladda ned bild

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum