Natur & Kultur

Nicolas Lunabba debuterar som författare

Dela

Hösten 2022 ger Natur & Kultur ut Nicolas Lunabbas debutbok "Blir du ledsen om jag dör?" Nicolas Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Han är verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö och en stark röst i samhällsdebatten. Nicolas var värd för Sommar i P1 2021 och hans program hyllades för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Programmet byggde på ett utdrag ur det som nu blir hans debutbok.

Nicolas Lunabba, foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Nicolas Lunabba, foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Blir du ledsen om jag dör? är en berättelse om familj: den första familjen, som formar förutsättningarna för ens liv, och den andra, den man själv väljer. Det är berättelsen om två människor, deras möte, och en ömsint skildring av den enorma kraften i att bli sedd (av en annan). Det är också en berättelse om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder.

– Det känns som att allt jag gjort på något sätt lett fram till den här boken. Allt som betytt något för mig finns samlat mellan pärmarna. Jag ser med skräckblandad förtjusning fram emot hur det ska mottas av läsare, säger Nicolas Lunabba.

Boken ges ut hösten 2022 av Natur & Kultur.

– Ingen annan författare i Sverige skriver från den plats där Nicolas befinner sig, han lever mitt i den verklighet som blir nyhetsartiklar och ämne för politiska debatter, säger Nina Eidem, förläggare på Natur & Kultur.

– Genom sitt speciella berättargeni omvandlar han levd erfarenhet till stor litteratur. Det går inte att värja sig från kraften i den här berättelsen och jag är övertygad om att den här boken kommer träffa hårt och nå långt, nå många. I en tid av dödsskjutningar och eskalerande militärt våld omkring oss är jag också glad över att få ge ut en bok som insisterar på det mänskliga och ömtåliga i människan – det vi alla delar men som behöver näring för att växa, säger Nina Eidem.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nicolas Lunabba, foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Nicolas Lunabba, foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Sex nominerade titlar till priset Årets översättning18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Av drygt fyrtio nominerade titlar ur 2021 års bokutgivning har sex översättningar kvalificerat sig till slutomgången: Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld i översättning från nederländskan av Olov Hyllienmark (Tranan) Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof i översättning från danskan av Johanne Lykke Holm (Norstedts) Det andra namnet. Septologin I-II av Jon Fosse i översättning från norskan av Lars Andersson (Albert Bonniers förlag) Midvinterdag av Bernadette Mayer i översättning från engelskan av Niclas Nilsson (Ellerströms) Orkansäsong av Fernanda Melchor i översättning från spanskan av Hanna Nordenhök (Tranan) Daniel Stein, tolk av Ljudmila Ulitskaja i översättning från ryskan av Ola Wallin (Ersatz) Prissumman om 100 000 kronor går oavkortat till översättaren. Årets pris kungörs och delas ut torsdagen 22 september, kl.12.00 inom ramen för Bokmässans Rum för översättning. Årets översättning – vars syfte är att rikta ljuset mot översättandets konst och att premiera över

Ny barnboksfestival med några av Sveriges största författare på plats!11.5.2022 15:13:59 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 22 maj blir det Barnboksfestival på Medborgarplatsen! Några av Sveriges populäraste barnboksförfattare och illustratörer samlas då för en riktigt fest och massor av bokskoj. Festivalen äger rum under Stockholms bokhelg som går av stapeln för andra året i rad. Mellan 10.00 och 16.00 bjuds det på ett fullspäckat schema med spännande evenemang och aktiviteter.

Mycket starkt resultat för Stiftelsen Natur & Kultur 202128.3.2022 09:09:56 CEST | Pressmeddelande

Stiftelsen Natur & Kultur redovisar en omsättning på 407 miljoner kronor och ett resultat på 142 miljoner kronor för 2021, en resultatökning med 117 miljoner jämfört med 2020. Det är det goda utfallet för finansverksamheten och det mycket fina resultatet för förlagsverksamheten som bidrar till den positiva resultatutvecklingen. Det stärker stiftelsen i fortsatta satsningar, både på förlaget och på utdelningen av priser, stipendier och stöd för att stärka röster i det demokratiska samtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum