Svenska Judoförbundet

Nicolina Pernheim uttagen till Paralympics

Dela

I går blev det klart att Nicolina Pernheim är uttagen till Paralympics i Tokyo. Det blir därmed Pernheims fjärde Paralympics. Under Paralympics i Rio 2016 var göteborgskan ytterst nära att kamma hem bronset. I år är det en revanschlysten Pernheim som reser till Tokyo med målet att ta medalj.

IBSA Judo GP Baku, Nicolina Pernheim (i blått) mot Yue Wang från Kina. Foto: Karl Nilsson.
IBSA Judo GP Baku, Nicolina Pernheim (i blått) mot Yue Wang från Kina. Foto: Karl Nilsson.

-       Nicolina är den högst rankade blinda judokan och också den mest rutinerade i viktklassen. Målet är medalj och hon visade redan på Paralympics i Rio att hon tillhör världstoppen. Sedan dess har hon tagit ytterligare steg i sin utveckling och har absolut kapacitet att ta en medalj i Tokyo, kommenterar förbundstränare Martin Pernheim.

När Sveriges Paralympiska Kommitté under gårdagen presenterade den svenska truppen var judokan Nicolina Pernheim med bland de uttagna. 29-åringen är därmed uttagen till sitt fjärde Paralympics och är en av de mest rutinerade i truppen.

Under Paralympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 tog sig Pernheim hela vägen till bronsmatch och var extremt nära att ta hem en medalj, men förlorade tyvärr matchen. I år är det en revanschsugen Pernheim som reser till Tokyo.

Nicolina Pernheim är blind sedan födseln och var endast 4 år när hon började med judo. Sedan dess har hon blivit en av de absolut bästa inom judon för personer med synnedsättning. Nicolina tävlar i klassen B1 (blinda) men tvingas möta delvis seende motståndare som tävlar i både B2 och B3 då reglerna inom Paralympics inte särskiljer dessa klasser.

Nicolina Pernheim ligger idag 7:a på världsrankingen i 63-kilosklassen och är den högst rankade blinda judokan i sin viktklass.

Nicolina Pernheim tävlar den 28 augusti på Paralympics i Tokyo.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

IBSA Judo GP Baku, Nicolina Pernheim (i blått) mot Yue Wang från Kina. Foto: Karl Nilsson.
IBSA Judo GP Baku, Nicolina Pernheim (i blått) mot Yue Wang från Kina. Foto: Karl Nilsson.
Ladda ned bild
Nicolina Pernheim. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté.
Nicolina Pernheim. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté.
Ladda ned bild
Svenska truppen till Paralympics. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté.
Svenska truppen till Paralympics. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté.
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Anställda i skogsbranschen lär sig falla rätt med judo24.9.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan judo bidra till en säkrare skogsbransch? Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen hos Stora Enso Skog. Under våren har medarbetare fått lära sig falla på rätt sätt genom träningsprogrammet Judo4Balance online. - Jag har lärt mig att falla på rätt sätt, men också övningar som hjälper mig att undvika att ramla från början, säger Hilmar Kristjansson som arbetar som fältplanerare i Stora Enso Skog.

Nicolina Pernheim utslagen ur Paralympics efter rekordsnabb match28.8.2021 07:14:00 CEST | Pressmeddelande

Vid Paralympiska spelen i Rio de Janeiro var blinda Nicolina Pernheim ytterst nära att ta hem bronset i 63-kilosklassen. I år var det en revanschsugen Pernheim som åkte till Tokyo med siktet inställt på medalj. Drömmen om en medalj försvann dock i återkvalsmatchen där motståndaren, bara tre sekunder in i matchen, fick in ett benkast på Pernheim som gav henne ippon och därmed segern. Förlusten innebar att Paralympics var över för den här gången för Nicolina Pernheim.

Pressträff inför Paralympics, möt medaljhoppet Nicolina Pernheim i Göteborg9.8.2021 07:00:00 CEST | Pressinbjudan

Paralympics närmar sig och därmed även Nicolina Pernheims jakt på medalj i judo efter den förlorade bronsmatchen senast i Rio de Janeiro 2016. Nicolina Pernheim är blind sedan födseln och var endast 4 år när hon började med judo. Sedan dess har hon blivit en av de absolut bästa inom judon för personer med synnedsättning. Nicolina tävlar i klassen B1 (blinda) men tvingas möta delvis seende motståndare som tävlar i både B2 och B3 då reglerna inom Paralympics inte särskiljer dessa klasser. Nicolina Pernheim är idag 7:a på världsrankingen i 63-kilosklassen och är den högst rankade blinda judokan i sin viktklass.

Robin Pacek utslagen ur OS i jämn match mot världsettan27.7.2021 07:17:46 CEST | Pressmeddelande

Efter två vinster i de inledande matcherna på OS ställdes Robin Pacek i åttondelsfinalen mot världsettan och regerande världsmästaren Matthias Casse från Belgien. Det blev en jämn match där både Pacek och Casse tog poäng i ordinarie tid och matchen fick avgöras i golden score. Även där var det mycket jämt men till slut lyckades Casse få in ett kast på en trött Robin Pacek. En bra insats av Robin Pacek, men som tyvärr inte räckte hela vägen och Pacek är utslagen ur OS.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum