Dramaten

Nina Jeppsson gör monolog av Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis

Dela

Efter stora framgångar med monologen av Prousts verk På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern tar sig nu skådespelaren och regissören Nina Jeppsson an Sara Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis. Det blir en scenisk undersökning av människornas, kärlekens och tidens orimliga villkor. Till Kärlekens Antarktis skulle haft premiär våren 2020 men är framflyttad och får nu urpremiär på Målarsalen den 16 september.

Nina Jeppsson Foto: Sören Vilks.
Nina Jeppsson Foto: Sören Vilks.

I romanen Kärlekens Antarktis talar en dödad kvinna till oss, hennes dödsögonblick upphör aldrig. Nina Jeppssons monolog blir en scenisk undersökning av människornas, kärlekens och tidens orimliga villkor. Det handlar om längtan efter att ge upp, att släppa taget. Och om dess skenbara motsats: att längta, att sträcka sig mot världen, att älska, och försöka hålla kvar även när man vet att man kommer förlora allt.

–När jag läste boken tänkte jag; Hur mycket smärta krävs för att vilja ge upp allt? När hoppet äntligen dör och allt blir stilla: där finns vila. Det resonerade inuti mig, men jag kände också en slags revolt, en bön och ett rop om att få fortsätta tro och kämpa. Jag vill utforska detta kraftfält mellan hopp och hopplöshet som vi alla är utlämnade åt. Denna dubbla rörelse och rytm, ständigt pulserande mellan anspänning och vila. Jag kan känna den i kroppen, berättar Nina Jeppsson

Nina Jeppsson är skådespelare och regissör. Hon har hyllats för uppsättningen av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern, som kommer att spela där igen, med nypremiär den 14 oktober. Läs mer här! Hon har också uppmärksammats för Independence day, där Expressen skrev ”Jeppssons skådespeleri liknar en naturkraft”. Nina Jeppsons nya uppsättning på Målarsalen är framtagen i samarbete med tonsättaren Kent Olofsson och videoscenografen Johannes Ferm Winkler. 

Kent Olofsson är tonsättare och har komponerat över 200 verk som spänner över olika musikgenrer. Han har under många år framgångsrikt arbetat med den Malmöbaserade teatergruppen Teatr Weimar.

Johannes Ferm Winkler är videoscenograf och grundare av Visual relief. Johannes har bland annat arbetat med Eurovision Song Contest 2012 och 2013, samt Nobelfesten 2013. Tidigare arbetade han i filmbranschen med filmer som t ex Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick.

Sara Stridsberg är en av Sveriges mest uppmärksammade samtida författare. 2019 tilldelades hon Sveriges Radios Romanpris för Kärlekens Antarktis och nominerades till det prestigefyllda Man Bookerpriset för romanen Drömfakulteten i USA och England. Sara Stridsberg är även verksam som dramatiker och har satt upp flera pjäser på Dramaten, senast Beckomberga 2015.

Ges inom ramen för Dramaten&.

Medverkande: Nina Jeppsson
Regi: Nina Jeppsson
Text: Nina Jeppsson och Sara Stridsberg, baserat på hennes roman Kärlekens Antarktis.
Musik och Ljudscenografi: Kent Olofsson
Videoscenografi: Johannes Ferm Winkler

Till kärlekens Antarktis, urpremiär 16 september, Målarsalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Jeppsson Foto: Sören Vilks.
Nina Jeppsson Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Nina Jeppsson. Foto: Sören Vilks
Nina Jeppsson. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Nina Jeppsson. Foto: Jacob Bengtsson.
Nina Jeppsson. Foto: Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Nina Jeppsson. Foto: Sören Vilks
Nina Jeppsson. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Sara Stridsberg. Foto: Irmelie Krekin
Sara Stridsberg. Foto: Irmelie Krekin
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten ställer in alla föreställningar till och med 19 november30.10.2020 11:27:39 CETPressmeddelande

Dramatens ledning har idag beslutat att ställa in all publik verksamhet på teaterns scener till och med den 19 november. Beslutet är fattat med anledning av Länsstyrelsen Stockholms beslut om en fortsatt begränsning om max 50 personer vid offentliga sammankomster och Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Stockholms län med en uppmaning till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar.

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum