Nio av tio chefer arbetar övertid

90 procent av cheferna arbetar övertid och många arbetar mycket övertid. Sju procent uppger att de i genomsnitt arbetar mer än 32 timmar övertid per månad. Det framgår av Akavias medlemsundersökning bland ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är chefer.
− Chefers arbetsbelastning och omfattande övertidsarbete behöver tas på största allvar. Naturligtvis för chefernas egen situation, men chefernas förutsättningar och hälsa påverkar inte bara dem själva, utan hela arbetsplatsen. Chefer är förebilder, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Enligt undersökningen arbetar chefer övertid för att hinna med sitt arbete och för att de har ett stort ansvar. En betydligt större andel chefer än andra medarbetare anger just det stora ansvaret som bakgrund de till många arbetade timmarna.
− Akavia välkomnar att Arbetsmiljöverket nu gör en särskild satsning på chefers arbetsmiljö med inspektioner särskilt inom privat sektor med fokus på mellanchefers arbetsbelastning och arbetstider. Chefers arbetsmiljö och välbefinnande måste prioriteras.
Resultat från undersökningen (urval):
- 90 procent av cheferna arbetar övertid och många arbetar mycket övertid. Sju procent uppger att de i genomsnitt arbetar mer än 32 timmar övertid per månad. Det innebär 336 timmar på ett år, om man räknar bort en och en halv månads semester.
- Chefer arbetar mer övertid än andra medarbetare. Mer än dubbelt så hög andel av cheferna jämfört med andra medarbetare uppger att de arbetar övertid nio timmar och mer per månad.
- Inom privat sektor är det vanligare med övertid än i offentlig. Det är inga stora skillnader mellan kvinnor och män.
- Chefer som inte får någon kompensation för övertiden jobbar över mer än de som får kompensation eller de som har det invägt i lönen.
- Chefer arbetar övertid för att hinna med sitt arbete och för att de har ett stort ansvar. En betydligt större andel chefer än andra medarbetare anger just det stora ansvaret som bakgrund de till många arbetade timmarna.
- Chefer får mindre hjälp än andra att minska sin övertid.
- Kvinnliga chefer anser i högre utsträckning än manliga att inget görs för att komma till rätta med övertiden.
- 66 procent av cheferna uppger att deras chef inte vet hur mycket de arbetar övertid.
Fakta om undersökningen:
Frågor ställdes till en panel av medlemmar i Akavia genom en webbenkät mellan den 7 och 14 februari 2022 bestående av 4 643 intervjuer. Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval var svarsfrekvensen 46 procent. Resultaten är vägda utifrån kön, ålder, arbetsmarknadssektor och profession. Målgruppen är ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Resultaten har brutits ner i syfte att redovisa situationen för Akavias chefsmedlemmar.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn AskmanPressfrågorAkavia
Tel:0702662769torbjorn.askman@akavia.seBilder
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneskillnaderna mellan könen är fortsatt höga bland akademiker – till kvinnors nackdel. Det visar Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar. Störst är skillnaderna för kvinnliga ekonomer och chefer.
Branscherna med högst och lägst ingångslöner6.3.2023 12:30:13 CET | Pressmeddelande
Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar visar att ingångslönerna för akademiker kan skilja sig stort mellan olika branscher. I topp hamnar myndigheter inom utbildning och tjänsteföretag. Revision och domstolar placerar sig i botten.
Dubbla roller pressar kommunikatörer22.2.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
En färsk rapport från Akavia visar att många kommunikatörer har svårt att få arbetstiden att räcka till och att rollen omfattar allt fler arbetsuppgifter. – Kommunikatören förväntas både vara generalist och specialist. Det är orimligt, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i topp medan kommunikatörer halkar efter21.2.2023 08:10:35 CET | Pressmeddelande
Medianlönen för ekonomer ökade med 2 200 kronor under 2022 jämfört med året innan, vilket placerar dem i lönetoppen bland akademikerna. Samtidigt halkar kommunikatörer efter i utvecklingen jämfört med övriga professioner. Det visar ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia som släpps idag.
Expertrådgivning och trygghet får fler att bli medlemmar i Akavia15.2.2023 08:00:44 CET | Pressmeddelande
Sedan starten för tre år sedan har fack- och professionsförbundet Akavia växt med närmare fem procent. Nu är antalet medlemmar uppe i 135 000, ett resultat av att både fler yrkesverksamma och studenter sökt sig till förbundet, inte minst under 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum