Åre 2019Åre 2019

Nio frågor till alpinchefen Tommy Eliasson Winter

Dela

Tommy Eliasson Winter, från Boden, före detta skicrossåkare och förbundskapten är sedan säsongen 2015/2016 alpin chef på Svenska skidförbundet. Vi haffade honom mitt i en hektisk period och kollade läget inför stundande VM-säsong.

Tommy Eliasson Winter, foto: Klas Rockberg
Tommy Eliasson Winter, foto: Klas Rockberg
Hur har sommaren varit för alpina landslaget?

Den har varit jättebra. Vi har haft verksamhet igång nästan hela sommaren på olika platser i världen. Och vi har varit mycket på hemmaplan i Åre och kört träning i fem veckor med nästan alla grupper på Alpine Center på Nationalarenan.

Vad gör ni just nu?

Världscupherrarna tränar på snö på Nya Zeeland, fartlagen är i Chile och teknikdamerna är i Saas-Fee. Nya Zeeland är tydligen helt fantastiskt, i alla fall enligt de rapporter jag har fått. De som är i Chile har bara varit där i fem dagar och ska vara där i en månad så de spenderar de första dagarna med att acklimatisera sig.

Är alla friska och krya?

Ja, ta i trä. Det är jättekul att vi har en väldigt frisk trupp just nu. Det ser väldigt bra ut. Kristoffer Jakobsen är väl undantaget. Han har dragits med en problematisk fot sedan i vintras och har opererats men allt går enligt förutsatt tempo. Han rehabiliterar och är på rätt väg.

Vad har ni för förväntningar inför säsongsstarten?

Det är lite olika. Vi har åkare på alla nivåer och det ska bli spännande att se hur det går. Vi har fartlag för både damer och herrar som ska åka Europacup och Världscup vilket är riktigt spännande. Om man börjar säsongen bra får man lite arbetsro och vi vill komma igång på rätt sätt så det blir bra inför VM som är det stora i år. Sölden är oftast inte så avgörande men tävlingarna i Levi är viktiga för att då ska man ha börja kommit i fas. Gör vi några bra race där i början tror jag att det blir en riktigt bra säsong.

Är det någon av de unga åkarna vi ska hålla extra koll på i år?

Det är väl särskilt fjolårets utropstecken Estelle Alphand man ska hålla koll på. Hon kommer att ta nästa steg i år. Vi tror att hon är redo att kliva fram ytterligare den här säsongen.

Hur har det gått med satsningen Team 2019 inför VM?

Man måste säga att de levererat enligt förväntan, se till exempel på Lin Ivarsson och Lisa Hörnblad som var på pallen förra året. Det är för att man skapat en ambition om att lyckas även på fartsidan och i år spetsar vi både herr- och damsidan i med bara fyra per lag. Det blir ett uttalat fartlag som kommer att tävla i både Europacupen och i Världscupen och det har aldrig existerat tidigare. Om man tittar individuellt så har Helena (Rapaport), Lisa och Lin poängkvalitéer för världscupen och Felix (Monsén) tog 16:e plats på VM i St Moritz. Vi har ingen Vonn och Svindal än men det tar tid att bygga upp det och vi är på rätt väg.

Kommer någon av åkarna från Team 2019 att stå på startlinjen på VM?

Jag tror alla kommer stå på startlinjen. Och det kommer fler namn att hålla koll på. Olle Sundin är en kille med bra grundtalang och kommer han igång bra blir det en fin säsong för honom.

Vilka framgångar kommer Sverige ha på alpina VM?

Det är i teknikgrenarna vi har de stora chanserna. Jag tror vi kan vara konkurrenskraftiga i alla teknikdiscipliner för det finns åkare i alla discipliner och fler än en åkare i varje. Men det gäller att ha den där dagen. Jag tror att de flesta blev hungrigare efter OS-framgångarna som inspirerade hela truppen.

Vad ser du själv fram mest emot med alpina VM?

Jag ser fram emot två veckors fest och nervpers! Jag tycker det viktigaste är att alla som håller på med den här sporten och intresserar sig för alpint får ta del av det här och att de får ta på den stämning som är under ett mästerskap. Det är så unikt. Sen ser jag ju fram emot att själv vara med. På senaste VM 2007 fick jag barn så jag satt på BB och såg Maria Pietilä Holmner ta sin silvermedalj.

Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom

Bilder

Tommy Eliasson Winter, foto: Klas Rockberg
Tommy Eliasson Winter, foto: Klas Rockberg
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum