Film i Väst

Nio Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner

Dela

Nio Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner. Det blev resultatet efter kvällens Guldbaggegala för 2021 års bästa filmer. Mest framgångsrik blev Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Pleasure som vardera vann tre Guldbaggar. - Vi gläds med alla vinnare och är stolta över att ha fått vara med som samproducent. Film i Västs samproduktioner fick totalt 28 nomineringar, så nio Guldbaggar av arton möjliga är ett mycket bra utfall. För Västra Götaland betyder detta mycket eftersom alla samproduktioner spelats in eller postproducerats i vår region, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Här är alla Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner:

Bästa kvinnliga huvudroll

  • Sofia Kappel, Pleasure

Bästa manliga huvudroll

  • Jonas Karlsson, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Bästa kvinnliga biroll

  • Jennie Silfverhjelm, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Bästa kortfilm

  • Man med duvor, Lina Maria Mannheimer

Bästa visuella effekter

  • Alex Hansson, Torbjörn Olsson Utvandrarna

Bästa produktionsdesign

  • Michael Higgins, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Bästa originalmusik

  • Lisa Nordström, Children of the Enemy

Bästa maskdesign

  • Erika Spetzig, Pleasure

Bästa kostymdesign

  • Amanda Wing Yee, Pleasure

FAKTA: Av de 28 nomineringar som Film i Västs samproduktioner fick, erhöll Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton åtta nomineringar, följd av Ninja Thybergs Pleasure och Erik Poppes Utvandrarna med sju var.  Pleasure och Utvandrarna var nominerade som Bästa film. Gorki Glaser-Müllers Children of the Enemy fick tre nomineringar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Ladda ned bild
Ninja Thybergs Pleasure
Ninja Thybergs Pleasure
Ladda ned bild
Kristina BÖrjeson, produktionschef på Film i Väst
Kristina BÖrjeson, produktionschef på Film i Väst
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Lukas Moodysson gör ny långfilm: Tillsammans 9920.5.2022 10:40:22 CEST | Pressmeddelande

På Film i Västs årliga pressträff i Cannes tillkännagavs Lukas Moodyssons nya film Tillsammans. Den blev en stor succé bland publik och kritiker år 2000. Nu kommer uppföljaren, Tillsammans 99, som utspelar sig 1999, 24 år efter den första filmen. Tillsammans 99 spelas in i Västra Götaland under augusti och september. Filmen produceras av Memfis Film, Lars Jönsson och Anna Carlsten, i samproduktion med SF Studios och Film i Väst. SF Studios hanterar nordisk distribution. Tillsammans 99 beräknas att ha biopremiär under 2023.

Fyra av Film i Västs samproduktioner slåss om en Guldpalm i Cannes14.4.2022 12:12:16 CEST | Pressmeddelande

Med sin förra film, The Square, tog Ruben Östlund hem filmvärldens kanske mest prestigefulla pris, Palme d’Or. Nu är han tillbaka i huvudtävlan med Triangle of Sadness. Inspelad i Trollhättan och Göteborg och med Woody Harrelson i en av huvudrollerna. Även Film i Västs samproduktion Boy from Heaven av Tarik Saleh, Holy Spider av Ali Abbasi och R.M.N. av den rumänske regissören Cristian Mungiu slåss om en Guldpalm. Kristoffer Borglis Sick of Myself och Hlynar Pálmasons Godland är uttagna till sektionen Un Certain Regard.

Film i Väst samproducerar Thomas Vinterbergs nya dramaserie3.3.2022 10:52:22 CET | Pressmeddelande

I september börjar inspelningen av Thomas Vinterbergs nya tv-drama, En familj som vår, som han skrivit tillsammans med Bo Hr. Hansen. Detta är hans första dramaserie och den första produktionen efter Oscarsvinsten med En runda till. Serien produceras av Zentropa Entertainments i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden och StudioCanal. Inspelningen sker i Danmark, Tjeckien och Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum