Stockholms stad

Nittio miljoner i stöd till det fria kulturlivet

Dela

Inför 2021 fattade kulturnämnden i Stockholms stad beslut om att bevilja 42 fria professionella kulturaktörer stöd om sammanlagt 60 miljoner kronor. Kulturnämnden fattade också beslut om att bevilja stöd till 28 samlingslokaler om drygt 28 miljoner kronor.

Foto: Christopher Norgren
Foto: Christopher Norgren

– Trots alla utmaningar som de fria kulturaktörerna har att hantera till följd av pandemin vittnar ansökningarna för 2021 om en stark vilja och ambition att driva och utveckla konsten och kulturen i Stockholm framåt, säger Anne Lund, chef för kulturstöd på kulturförvaltningen.

Stöd har beviljats till samlingslokaler och konstnärligt angelägna verksamheter med betydelse för stadens kulturliv. Tensta Konsthall och Konsthall C i Hökarängen är exempel inom konstfältet som också inkluderar barn och unga och har ett stort engagemang i det lokala kulturlivet. Lokalt angelägna verksamheter är också samlingslokaler som Folk i Skärholmen, Jakobsbergs gård, Midsommargården och Husby konst & hantverksföreningen för att nämna några.

Inom filmområdet finns bland andra Biografen Zita som en viktig aktör för filmens infrastruktur. – Utöver egna visningar huserar biografen många festivaler och andra aktörer som behöver plats för sina program, säger Anne Lund.

Stöd går också till flera större verksamheter som erbjuder en bredd av konstnärliga upplevelser och bidrar till den kulturella infrastruktur som stadens kulturliv bygger på. Exempel är Fasching, Dansens Hus, Orionteatern, SITE och Konstnärernas Kollektivverkstad i Farsta. Även arrangörer och producenter som Stockholm International Jazz & Blues Festival, Cirkus Cirkör, Pygméteatern, Teater Tre, Teater Galeasen får stöd. Därutöver finns även K. A Almgrens Sidenväveri, Carl och Elise Eldhs ateljé samt museer som Judiska muséet, Nobel Center och Strindbergsmuseet tillsammans med Strindbergs Intima teater.

Läs mer om vilka som har fått stöd:

https://foretagsservice.stockholm/stod-till-foreningar-och-kulturaktorer/kulturstod/konstnarlig-produktion-och-kulturarrangemang/

Presskontakt: Carolina Ekéus, kulturförvaltningen 076-123 18 80

carolina.ekeus@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Foto: Christopher Norgren
Foto: Christopher Norgren
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm
Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum