Dramaten

Nobelläsning på Dramaten

Dela

Den årliga Nobelläsningen på Dramaten är en tradition sedan lång tid med en trogen publik som återkommer år efter år. Den 12 december är det åter dags för en läsning av Nobelpristagarnas verk. Biljetterna släpps idag, tisdag den 19 november, klockan 12.

Andreas T Olsson, Tanja Lorentzon, Lena Endre, Johan Rabaeus, Danilo Bejarano, Jennie Silfverhielm, Reine Brynolfsson. Fotokollage.
Andreas T Olsson, Tanja Lorentzon, Lena Endre, Johan Rabaeus, Danilo Bejarano, Jennie Silfverhielm, Reine Brynolfsson. Fotokollage.

Årets Nobelläsning tar bland annat sin utgångspunkt i Svenska Akademiens motiveringar till de båda prisen i litteratur för 2018 och 2019.

Pristagaren för 2018 Olga Tokarczuk: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.” Olga Tokarczuk, har skrivit romaner, noveller och poesi. Hon har också varit manusförfattare till flera filmer baserade på hennes verk. 

Pristagaren för 2019 Peter Handke: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet. ”Peter Handke har skrivit i många olika genrer: romaner, essäer, dagböcker, pjäser och filmmanus. Presentationen av författarens verk kommer att utgå från hans dramatik.

Genom läsningar, framförda av Dramatens skådespelare, och samtal och reflektioner mellan författare, översättare och kulturskribenter ger Nobelläsningen publiken tillfälle att få en fördjupad introduktion till pristagarnas författarskap. Kvällen kommer att introduceras av Dramatens VD Maria Groop Russel och programmet ledas av Anneli Dufva. Pristagarna har meddelat att de varken har möjlighet att delta eller på annat sätt närvara varför läsningarna och samtalen kommer att genomföras på svenska.

Medverkande skådespelare från Dramaten: Danilo Bejarano, Reine Brynolfsson, Lena Endre, Tanja Lorentzon, Andreas T Olsson, Johan Rabaeus och Jennie Silfverhielm.

Musik framförs av violinist Anna Lindal.

Medverkar gör:
Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten.
Stefan Ingvarsson översättare och kulturskribent och sedan 2015 kulturråd vid Sveriges Ambassad i Moskva.
Rebecka Kärde, kritiker och översättare och sedan 2018 ledamot i Svenska Akademiens Nobelkommitté. 
Magnus Lindman, dramaturg och översättare av Peter Handkes dramatik.
Agneta Pleijel, författare och kulturskribent.
Eva Ström, författare och litteraturkritiker.
Jan Henrik Swahn, översättare av Olga Tokarczuks verk.

Nobelläsningen arrangeras inom ramen för Dramaten&.

 Nobelläsning, den 12 december, Lilla scenen.

Den årliga Nobelläsningen på Dramaten uppmärksammar litteraturpristagare med samtal, läsningar och musik och har en trogen publik som återkommer år efter år. Tidigare har pristagare som Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Tomas Tranströmer, Mo Yan, Patrick Modiano, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Kazuo Ishiguro och Bob Dylan hyllats, ofta med deltagande från författarna själva.  2018 då inget pris delades ut arrangerades en kväll för att hylla de fjorton kvinnliga nobelpristagarna i litteratur genom tiderna – Från Selma till Svetlana.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas T Olsson, Tanja Lorentzon, Lena Endre, Johan Rabaeus, Danilo Bejarano, Jennie Silfverhielm, Reine Brynolfsson. Fotokollage.
Andreas T Olsson, Tanja Lorentzon, Lena Endre, Johan Rabaeus, Danilo Bejarano, Jennie Silfverhielm, Reine Brynolfsson. Fotokollage.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Sveriges Radio ger föreställningen Mer än en missbrukare i Riksdagen11.12.2019 09:31:31 CETPressmeddelande

I Svenska berättelser på scen står en av radions lyssnare på scen för att, tillsammans med en musiker och en poet, berätta sin egen historia. Scenföreställningen är baserad på radioserien Svenska berättelser. Nu har Dramaten och Sveriges Radio bjudits in till Riksdagen för att ge Mer än en missbrukare, en berättelse av och med Kajsa Tirén om hennes bror Emil som vid 28-års ålder dog av en överdos. Föreställningen kommer att ges den 17 december i Förstakammarsal, Riksdagen.

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum