Nobelpristagare besökte Universeum
För att få ett långt liv behöver du ha tråkigt och desto mer du vet, desto mer kan du lära dig. När Edvard I. Moser besökte Universeum fick åhörarna insikt i hjärnans komplexitet, och kanske också en ny syn på sig själva och sina förmågor.
– Hjärnan har ingen klocka. Vår hjärna är faktiskt väldigt dålig på att mäta tid. Vi använder istället en tidigare erfarenhet som till exempel en fysisk plats vi varit på och utifrån det försöker vi rekonstruera hur mycket tid som har passerat. Om vi får uppleva många saker uppfattar vi det också som att mer tid har förflutit. Därför bör vi göra så lite som möjligt om vi ska känna att vi har levt ett långt liv.
Edvard Moser är verksam vid Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, i Trondheim. Han är också ansvarig för Kavli Institute for System Neuroscience. 2014 mottog Edvard I. Moser Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med May-Britt Moser och John O’Keefe för upptäckten av hjärnans GPS. Deras forskning kastade ljus på ett tidigare helt outforskat område.
– Vi kom fram till att människans uppfattning om världen formas i hjärnan. Sinnena tar in informationen, men det är i hjärnan som de formas till den bild av världen som vi upplever. Det sker genom ett samarbete mellan tusentals celler, och inte en enstaka som man tidigare trott.
Under kvällen diskuterades också det ständigt aktuella ämnet människa versus dator och de olika kapaciteter de besitter. Vem är egentligen mest intelligent?
– Datorer kan lagra en massa data, långt mer än den mänskliga hjärnan. Skillnaden är att den gör det i en rak linje, medan hjärnan lagrar data och gör parallella dragningar samtidigt. Den är mer effektiv i sin inlärningsprocess. Hjärnan är dessutom väldigt mycket mer energisnål. Det arbete som tar 20 watt för en hjärna att göra, tar en megawatt för en dator.
Kvällen avslutades med en åhörarfråga: Vad särskiljer egentligen en Nobelpristagare från andra människor? På det svarade Gustav Källstrand, som genom sitt arbete för Nobelprismuseet träffat flera Nobelpristagare, att de är intelligenta, arbetar väldigt hårt och finner sitt forskningsområde intressant nog för att orka fortsätta över lång tid. Edvard Moser fyllde i:
– Och att vi är modiga. Modiga för att vi måste lägga tre, fyra, fem års studier på något som sedan kan visas sig vara helt fel eller inte ge någonting alls.
Samtalet anordnades av Nobelprismuseet och Universeum inom ramen för ett projekt där Nobelprismuseet och olika aktörer bjuder in till utställningar och program på olika platser i Sverige. Cirka 130 åhörare satt i publiken.
Kontakter
Charlotte MansfieldPressansvarig
Tel:0727257900charlotte.mansfield@universeum.seBilder
Länkar
Om
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden.
Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på. På samhällsnivå bidrar vi till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och handlingskompetens för Agenda 2030.
Följ Universeum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universeum
Universeum satsar på matematik – Mathrix öppnar 8 februari1.2.2023 10:47:42 CET | Pressmeddelande
Svenska elevers och studenters matematikkunskaper är otillräckliga. Det visar flera rapporter och studier. Nu satsar Universeum stort på matematik, tillsammans med Erling- Perssons Stiftelse. Matematiken ska göras begriplig och meningsfull, för att öka barns, ungas och vuxnas kunskaper i ämnet och på sikt bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Pressinbjudan: Universeum satsar på matematik – förhandsvisning av Mathrix 31 januari27.1.2023 09:07:29 CET | Pressinbjudan
Tisdag den 31 januari förhandsvisas Universeums nya upplevelse Mathrix, en del av vetenskapscentrets och Erling-Perssons Stiftelses stora satsning på matematik. Medverkar gör bland andra Carina Halvord, VD på Universeum, Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum, Samuel Bengmark, bitr. professor på Matematiska vetenskaper vid Chalmers och Göteborgs universitet samt ordförande i Nationalkommittén för matematik vid KVA och Ylva Linderson, forskningssekreterare hos Erling-Perssons Stiftelse.
Universeum bekämpar skadedjur1.11.2022 16:14:54 CET | Pressmeddelande
Sedan i somras är det mycket råttor i området runt Korsvägen. Det hör ihop med de stora byggarbetena, med bland annat sprängningar under jord. Universeum arbetar både med egna insatser och tillsammans med Anticimex för att lösa problemet med skadedjur.
Ny huvudpartner till Universeum26.7.2022 09:35:00 CEST | Pressmeddelande
Universeum och Volvo Cars har inlett samarbete för att tillsammans bidra till en hållbar samhällsutveckling. Den 1 juli blev Volvo Cars huvudpartner till Sveriges nationella vetenskapscenter.
Astronauten Jessica Meir gästar rymddag på Universeum16.6.2022 09:26:32 CEST | Pressmeddelande
Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir besöker Sverige i juni. Första stoppet blir Göteborg och Universeums rymddag den 19 juni. Bland över 30 programpunkter gör Jessica Meir två framträdanden, där både publik och media får möjlighet att ställa frågor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum