Sveriges Arkitekter

Nobis har Blique för inredning

Dela

Blique by Nobis i Hagastaden, Stockholm, får Sveriges Arkitekters pris Guldstolen för bästa inredning. Hotellinteriören prisas för sin förvandling av Sigurd Lewerentz modernistiska lagerbyggnad till en välkomnande urban oas. Priset delades ut den 10 mars på Arkitekturgalan i Konserthuset.

Lobbyn i Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs
Lobbyn i Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs

– Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus så inomhusmiljön spelar en stor roll för vår hälsa och välbefinnande. Att lyfta den bästa inredningsarkitekturen är därför viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Dessutom vill vi belöna de skickliga inredningsarkitekterna i vår kår –grattis! säger förbundsordförande Tatjana Joksimović.

Det vinnande arkitektkontoret Wingårdhs, med Gert Wingårdh och Helena Toresson i spetsen, har transformerat lagerbyggnaden från 1930-talet till ett av Sveriges mest säregna hotell. Det hävdar juryn som som lyfter den reducerade färgskalan och materialpaletten, hur de små rummen förvandlas från celler till ombonade hotellrum och den spektakulära takterrassen.

Förutom Blique by Nobis var kulturhuset Selma Lagerlöfs center i Göteborg samt Bar Portal och J. Lindeberg-butiken i Stockholm nominerade till Guldstolen. Juryn har besökt dem och ett 20-tal ytterligare interiörer för att på plats syna vilka kvaliteter som uppstår i möten mellan rum i olika skalor, material och produkter liksom hur människor tar plats i interiörerna.

Juryn för Guldstolen har bestått av journalisten Mark Isitt som är juryns talesperson, inredningsarkitekterna Anna Harbom, Molly Möller och Susann Wessely Gromark samt konstnären Mikael Pauli. De motiverar sitt val av vinnare så här:

”Med lika delar självförtroende och respekt för arkitekturhistorien har inredningsarkitekterna åstadkommit det omöjliga: konverterat en rationell arbetaroverall till välskräddad kostym, förvandlat en förbisedd bakgårdsfastighet i stadens utkant till en välkomnande urban oas. Årets guldstolsvinnare visar att Gud lever i minsta sladdragning, att även den strängaste modernist mår gott av att bli kittlad under hakan emellanåt och att inlevelse och empati kan försätta betong.”

Guldstolen har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1992 för att belöna och sätta ljuset på bra inredningsarkitektur. För att vinna priset ska inredningen både vara funktionell och estetiskt tilltalande samt ha högt konstnärligt och innovativt värde.

Sveriges Arkitekters syn på bra arkitektur:

  • Den förbättrar människors vardagsliv genom att utgå från fysiska, historiska, sociala och ekologiska kvaliteter som redan finns på platsen och som svarar mot människors behov.
  • Den är planerad, ritad och byggd för att stå under lång tid. Framtidens kulturmiljö skapar vi i dag.
  • Den är en direkt konstform som kan upplevas och användas – varken en typ eller en stil utan en ritad och/eller byggd helhet.
  • Den blickar framåt mot morgondagens behov och främjar utvecklingen för bättre hållbarhet och resursanvändning.

Alla foton är fria för redaktionell publicering där pristagaren, upphovspersonerna och fotograferna nämns.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lobbyn i Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs
Lobbyn i Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs
Ladda ned bild
Innergård på Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs
Innergård på Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs
Ladda ned bild
De nominerade inredningarna till Guldstolen 2019 (collage)
De nominerade inredningarna till Guldstolen 2019 (collage)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för yrket. Vårt mål är att arkitekter ska ha en bred och ledande roll i planering och samhällsbyggnad. Vår vision är bra arkitektur, som möter behoven hos dem som ska uppleva den byggda miljön i dag och i morgon.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Regeringsuppdrag stöttar offentliga byggherrar16.6.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Dagens regeringsuppdrag ger bättre stöd till offentliga byggherrar att i upphandlingar kunna prioritera största möjliga värde för pengarna. Bostadsminister Per Bolund ger Upphandlingsmyndigheten ansvaret för att kvalitet i arkitektur och gestaltad livsmiljö får större tyngd vid offentlig upphandling. Det är en viktig pusselbit för att det offentliga ska agera förebildligt, som på sikt ger en bättre byggd miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum