Region Örebro län

Noggranna instruktioner till dem som varit i kontakt med smittad

Dela

Smittspårning pågår kring det första bekräftade fallet av en person i Örebro län som är smittad av det nya coronaviruset. Smittspårningen påbörjades så snart beskedet kom att personen testat positivt.

Foto: Josefin Gran
Foto: Josefin Gran

Det var på onsdag eftermiddag som provsvaret kom som visade att en tonåring från Örebro län hade testats positiv för det nya coronaviruset. Personen bedöms ha blivit smittad i samband med en skidresa till norra Italien.

Så snart beskedet kom påbörjade personal vid Universitetssjukhuset Örebro smittspårning. Arbetet fortsatte under kvällen.

- Kartläggning av alla nära kontakter har nu skett. Det rör sig dels om familjen. De mår samtliga bra. För övrigt handlar det om ett tiotal kontakter som bedöms ha haft en nära kontakt med den smittade. Samtliga dessa personer har kontaktats, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Noggranna instruktioner till kontakter

De som haft en nära kontakt med den smittade personen har fått noggranna instruktioner om hur de ska hantera situationen, under den tid de kan riskera att bli sjuka.

- Det handlar till exempel om att inte gå till skolan eller arbetet under den här tiden, vara uppmärksam på symtom och då snabbt kontakta vården, säger Gunlög Rasmussen.

Tonåringen som har testat positivt för coronasmitta har inte varit i skolan under den tid som personen bedömts smittsam. Det kommer därför inte att i nuläget bli aktuellt med någon provtagning eller andra åtgärder kring elever eller personal på skolan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Josefin Gran
Foto: Josefin Gran
Ladda ned bild
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum