MHF

Nollvisionen i kris – dödsolyckorna i trafiken ökar kraftigt

Dela

Vi har nu fått ta del av de färska siffrorna avseende antalet döda och allvarligt skadade i trafiken för helåret 2018. Redan på sensommaren kunde vi ana vartåt det barkade. Det såg inte bra ut då. Och nu ser det ännu sämre ut. Hela 325 personer omkom i vägtrafiken i Sverige under 2018, jämfört med 253 under 2017.

Graf över dödade 2017 och 2018 (källa Transportstyrelsen)
Graf över dödade 2017 och 2018 (källa Transportstyrelsen)

Vi har nu fått ta del av de färska siffrorna avseende antalet döda och allvarligt skadade i trafiken för helåret 2018. Redan på sensommaren kunde vi ana vartåt det barkade. Det såg inte bra ut då. Och nu ser det ännu sämre ut. Hela 325 personer omkom i vägtrafiken i Sverige under 2018, jämfört med 253 under 2017.

MHF arbetar helt i linje med Nollvisionen om noll döda i trafiken och vi är mycket bekymrade. Vårt huvudfokus är sedan förbundet bildades 1926 riktat mot rattfylleri, men varje död och skadad person är en tragedi.

Det vi nu ser är det högsta antalet omkomna i vägtrafiken på 10 år. Framförallt fler olyckor med skyddade trafikanter i bil och lastbil. Omkomna i mötes- och omkörningsolyckor är 63 procent högre 2018 jämfört med medelvärdet för 2013-2017. Är det alla idiotomkörningar som dödar och skadar?

2016 beslutades om en nystart av Nollvisionen – ett bra initiativ, men vi ser inte tillräckligt kraftfulla åtgärder. Den negativa utvecklingen väcker en rad frågor:

  1. Har trafiksäkerheten blivit en icke-fråga? Något som förväntas rulla på av sig själv?

  2. Finns det verkligen en politisk vilja att komma vidare med Nollvisionen?

  3. Har Polisen misslyckats med sitt trafiksäkerhetsarbete?

  4. Hur många olyckor 2018 skedde på grund av rattfylleri? Under 2017 dödades 81 personer (32 %) av alla omkomna i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor.
  5. Måste vi sänka ambitionerna och ändra Nollvisionens delmål? Enligt målet som klubbades i riksdagen 2009 skulle antalet döda till 2020 gå ner till 220 personer. Vi är långt ifrån där.

  6. Vi måste hjälpas åt. Vad kan vi som organisation bidra med för att vända utvecklingen?

Det krävs nya grepp för att uppnå förändring. Klarar regeringen av att styra sina myndigheter för att uppnå Nollvisionen? Misslyckandet med att verkställa regeringsbeslutet om automatiska nykterhetskontroller ger oss skäl att tvivla på hur väl redan fattade beslut effektueras.

Lars Olov Sjöström, Trafiksäkerhetschef

Göran Sydhage, VD

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Graf över dödade 2017 och 2018 (källa Transportstyrelsen)
Graf över dödade 2017 och 2018 (källa Transportstyrelsen)
Ladda ned bild
Infografik om antalet dödade 2018  (källa Transportstyrelsen)
Infografik om antalet dödade 2018 (källa Transportstyrelsen)
Ladda ned bild

Länkar

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 13 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 200 lokalavdelningar. MHF grundades 1926 och tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF lyfter fram bra förebyggande insatser kopplat till riskbruk av alkohol under vecka 457.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

15 procent av svenskarna dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. 12 500 personer kör rattfulla varje dygn. Under vecka 45 tar MHF upp alkoholfrågan utifrån ett brett samhällsperspektiv och ger inspirerande exempel på förebyggande insatser. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 7 till 13 november. I år har MHF gjort en större satsning och producerat fem filmer som har premiär idag måndag den 7 november.

Bli inte blåst efter kräftskivan – hälften av alla alkomätare visar fel resultat4.8.2022 11:29:50 CEST | Pressmeddelande

Det är många som har köpt sig en alkomätare för att få ett svar på när man kan köra igen efter att ha druckit alkohol, speciellt nu i kräftskivetider. Det är därför mycket oroande att Tomas Jonsson, Sveriges ledande expert på alkoholmätarteknisk utrustning och VD på MHF Testlab som är ett av tre i världen ackrediterade testcenter av alkoholmätare, i TV4 Nyhetsmorgon kunde visa att hälften av mätarna inte fungerande. Flera stora teknikåterförsäljare säljer mätare som visar ett alldeles för lågt alkoholinnehåll i utandningsluften och på så sätt kan lura användaren till att köra även om denna i lagens mening faktiskt kan dömas för grovt rattfylleri. – Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på den svenska marknaden som är totalt odugliga för att mäta promillehalt och faktiskt kan lura användaren att begå lagbrott, säger Tomas Jonsson. Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av prod

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum