Linköpings kommun

Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter till Linköping 2019

Dela

Mänskliga Rättighetsdagarna, Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter, förläggs till Linköping 2019. Genom åren har en rad berömda företrädare för mänskliga rättigheter medverkat, bland andra Rigoberta Menchú Tum, Edward Snowden, Jan Eliasson och Hans Rosling.

Konferensen arrangeras årligen i olika städer i Sverige och syftar till att lyfta frågor om mänskliga rättigheter högre upp på den politiska dagordningen. Arrangemanget vill också bredda och fördjupa det offentliga samtalet om mänskliga rättigheter och erbjuda kunskap och metoder för praktisk tillämpning av de mänskliga rättigheterna på lokal, nationell och internationell nivå.

Flera kommuner hade inför årets ansökningsomgång visat stort och genuint intresse för att få vara värdar för forumet. Valet föll till slut på Linköping (2019) och Uppsala (2020).

– Det är fantastiskt roligt att så många kommuner runt om i Sverige visar så stort engagemang för mänskliga rättigheter och står redo och villiga att erbjuda sina invånare och medarbetare ett arrangemang som det här, säger Anna Wigenmark, generalsekreterare för föreningen Ordfront som är värd för Mänskliga Rättighetsdagarna.

Ett flertal organisationer och regionala aktörer har ställt sig bakom Linköpings ansökan.

– Som värdkommun för MR-dagarna vill vi bidra till att utvecklingen av arbetet med mänskliga rättigheter tar flera steg framåt både lokalt, regionalt och nationellt. Vi vill bidra till att Linköping är och fortsatt ska vara en öppen, inkluderande och tillåtande kommun att leva och verka i, säger Helena Balthammar (S) borgmästare.

– Region Östergötland som arbetsgivare, ansvarig för hälso- och sjukvård och i sitt regionala utvecklinsuppdrag vill öka kunskapen om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Engagemanget i MR- dagarna bidrar i arbetet med hållbar välfärd och jämlik hälsa. Det tydliggör även civilsamhällets roll som en viktig aktör i samhällsutvecklingen, säger Anita Jernberger (L), ordförande i Regionutvecklingsnämnden Region Östergötland.

Att intresset är så stort att det redan nu har kunnat fattas beslut om var Mänskliga Rättighetsdagarna ska förläggas två och tre år fram i tiden innebär att arrangemanget hinner förankras på orten i tid och att resultatet blir både bättre och mera hållbart, menar projektledaren Caroline Matsson.

– Vi ser fram emot att arbeta förberedande med myndigheter och civilsamhälle i Linköping respektive Uppsala. Genom att bygga upp en organisation två år innan arrangemang skapar förutsättningar för såväl välförankrade och intressanta konferenser som mer långsiktiga effekter på den ort Mänskliga Rättighetsdagarna hålls.

Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att genomföras på Konsert & Kongress i Linköping den 14-17 november 2019 och på Uppsala Konsert och kongress den 12-14 november 2020.

Vid frågor om Mänskliga Rättighetsdagarna kontakta: info@mrdagarna.se, telefon: 08-12 15 00 52

Vid frågor om Linköpings värdskap kontakta: Borgmästare Helena Balthammar (S), telefon: 013-20 73 01 eller regionråd Anita Jernberger (L) , telefon: 010-103 50 89.

Om Mänskliga Rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000 och är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Konferensen äger rum årligen och är ett icke-vinstdrivande samarbetsprojekt mellan Bris, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront, Ibn Rushd Studieförbund, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan. 2017 äger konferensen rum i Jönköping och 2018 i Stockholm.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum