IT&Telekomföretagen

Nordic Tech Week – för ett starkare digitalt Europa

Dela

Svenska företag är jämfört med andra europeiska bolag mer digitaliserade, i högre grad innovativa men samtidigt mycket exportberoende. De är därmed beroende av tillgång till större marknader än den inhemska. I tider av Brexit behövs nya starka samarbetspartners för den svenska marknaden. Därför är IT&Telekomföretagen nu med och initierar Nordic Tech Week i Berlin.

- En ny tänkbar samtalspartner är Tyskland. Det tyska näringslivet är starkt och tillsammans med Norden skulle man kunna ta den digitala gula ledartröjan och arbeta för ett framåtlutat digitalt Europa som kan mäta sig med amerikanska och kinesiska drakar, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen.

Tidigare beräkningar pekar på en förväntad svensk tillväxt på 2,8 procent årligen. Med ett fullt digitaliserat Europa skulle den istället kunna vara 3,9 procent årligen, motsvarande 35,5 miljarder i högre BNP, enligt en rapport från Boston Consulting Group år 2016. Detta skulle kunna motsvara en nettotillväxt på 210 000 – 300 000 nya jobb i Sverige.

- Detta gäller särskilt IT&Telekomföretagens medlemsföretag. Liksom hela Sverige är de väl digitaliserade, innovativa och exportberoende och är beroende av access till större marknader. Med en digital europeisk inre marknad som fungerar som en naturlig hemmamarknad finns det stora utvecklingsmöjligheter, säger Carl-Johan Hamilton, grundare Ants och styrelseledamot IT&Telekomföretagen.

IT&Telekomföretagens uppgift är att verka för medlemsföretagen och ett gynnsamt företagsklimat. I det stora perspektivet handlar det om att stärka Sveriges tillväxt.

- Engagemanget i Nordic Tech Week i Berlin är ett uttryck för detta. Att IT&Telekomföretagens medlemmar ska ges exponering mot den tyska marknaden och att på bästa sätt ska kunna få avkastning för sina innovationer. Utkomsten av samtalen kan dessutom vara viktiga för en gemensam idéplattform för det kommande finska EU-ordförandeskapet, säger David Mothander.

Fakta Nordic Tech Week:

Den 29–30 oktober arrangerar IT&Telekomföretagen, IKT-Norge och danska IT-Branchen Nordic Tech Week på nordiska ambassaderna i Berlin. Syftet är att synliggöra nordiska Tech-bolag för tyska affärsintressen och att initiera dialog om tysk-nordisk samverkan kring digitala policyfrågor i EU.

Sista anmälningsdag för att bevaka eventet är fredagen den 26 oktober. Anmälan och intervjuförfrågningar ställs till presschef Johan Forsberg, johan.forsberg@itot.se
Fakta om Nordic Tech Week besvaras av projektledare Pär Nygårds, par.nygards@itot.se

Dokument

Om

IT&Telekomföretagen
IT&Telekomföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.itot.se/

IT&Telekomföretagen är en medlemsorganisation för alla företag inom IT- och telekomsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom.

Vi är idag ca 1 200 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare, och är ett av sju samverkande förbund inom Almega.

Följ IT&Telekomföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från IT&Telekomföretagen

IT&Telekomföretagen värvar från Unionen17.9.2018 07:55Pressmeddelande

IT&Telekomföretagen inom Almega har anställt Johan Forsberg som presschef. Johan Forsberg kommer närmast från fackförbundet Unionen där han arbetat bland annat som PR-manager, t f presschef och pressekreterare. Han har tidigare arbetat som pressansvarig på TV4 och har mångårig erfarenhet som journalist från några av Sveriges största mediehus som SVT och Aftonbladet. - IT&Telekomföretagen verkar i en otroligt spännande kontext. Framtidens arbetsliv är redan här och frågor kring digitalisering, automatisering och kompetensutveckling är högaktuella. Det ger mig i rollen som presschef möjlighet att öka synligheten och stärka medlemsnyttan och organisationens viktiga bransch- och avtalsarbete, säger Johan Forsberg. - Jag är övertygade att Johan med sin breda erfarenhet och journalistiska förankring kommer bidra till att IT&Telekomföretagen kan spela sin roll både som lots och motor för digitaliseringen av Sverige, säger David Mothander, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen. Och tillägger a

Almedalen: Livslångt lärande för digitaliseringen av Sverige26.6.2018 08:24Pressinbjudan

Digital kompetensförsörjning är en central utmaning för Sverige om vi ska bli bäst i världen på digitalisering. Digitaliseringsrådet efterfrågar en vision för de högre lärosätena och IT&Telekomföretagen befarar ett underskott på 70 000 digitala specialister år 2022. Det måste börja hända saker nu. Men vem tar ansvar och vad gör regeringen? Välkommen till IT&Telekomföretagens seminarium i Almedalen!

Inbjudan till Kompetensföretagens tält, Järvaveckan den 13 juni kl. 16:00-16:45: Så vill åttondeklassare från Kista grundskola öka intresset för demokrati12.6.2018 09:38Pressinbjudan

Onsdagen den 13 juni kl. 16:00 kommer åttondeklassare från Kista grundskola presentera sitt vinnande bidrag i tävlingen We can make IT. Målet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för demokrati och att förändra bilden av vad IT kan användas till. Tävlingen är ett samarbetsprojekt mellan skola och näringsliv och presenteras under Järvaveckan.

IT&Telekomföretagen kräver kommission för livslångt lärande27.4.2018 09:13Nyheter

Digitaliseringen förändrar Sverige och världen i allt snabbare takt. Ska vi kunna fortsätta att konkurrera på en global marknad måste framtidens utbildningssystem vara mycket mer flexibelt. I Sverige kommer det att saknas 70 000 IT-experter år 2022, motsvarande siffra på EU-nivå är 1 000 000. Därför presenterar IT&Telekomföretagen idag ett manifest för livslångt lärande samt en rad andra åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum