Göteborgs stift

Nordisk interreligiös konferens, Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april

Dela

Hot och våld mot Malmös judar har vi fått höra om gång på gång de senaste åren. Brandattentatet mot vår synagoga i Göteborg i december är ett exempel på att antisemitism inte är ett isolerat fenomen. Islamofobi drabbar på liknande sätt de muslimska minoriteterna i vårt land. Men det finns många goda exempel på försoning mellan de religiösa traditionerna och på motstånd mot rasismen. Rabbinen Moshe David HaCohen och imamen Salahuddin Barakat driver ett unikt projekt i Malmö för förståelse för judisk och muslimsk tradition. De båda medverkar i en workshop på konferensen Healing of Memories, i Göteborg 9-10 april.

”Håller våra minnen oss fångna?” frågar sig anglikanske prästen Michael Lapsley. Lapsley var aktiv i ANC och öppnade i slutet av apartheidregimen en brevbomb som sprängde bort hans båda händer och ett öga. Efter regimens fall grundade Michael ”Institute for Healing of Memories” som ger workshops för att bearbeta minnen av våld från andra grupper. Michael reser nu över hela världen och förmedlar institutets metod till våldsdrabbade grupper, denna vår med besök i bland annat Burma och Syrien.

Den 9-10 april hålls en Nordisk Interreligiös konferens på temat Healing of Memories i Gamlestadens medborgarhus i Göteborg. Vad gör vi med minnen av våldsamma konflikter där den andre, med en annan trosuppfattning, gjort våld på oss, våra nära och kära? Vilka metoder och modeller har utvecklats som vi kan använda idag? Vilka resurser kan vi hitta i våra religiösa texter och traditioner?

Michael Lapsley håller öppningsföresläsningen och medverkar i en workshop. Andra medverkande är bland andra Salpy Eskidjian, ansvarig för ett projekt på Cypern som för första gången på decennier fått muslimska och kristna religiösa ledare att träffas och bland annat fira varandras högtider. I en annan workshop presenteras ett projekt i Berlin som arbetar med försoning mellan muslimska och kristna flyktingar från Irak och Syrien och från Malmö berättar imam Salahuddin Barakat och rabbin Moshe David HaCohen om det judisk-muslimska projektet Amanah.

Fullständigt program: https://internwww.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/healing-of-memories-2018

Detta är den andra konferensen med Nordiskt Interreligiösa Nätverket. Nätverkets syfte är att arrangera konferenser där aktiva i interreligiösa relationer och forskare i Norden möts kring ett ämne för att stärka relationerna, öka kunskaperna i ämnet och bidra till metod och verksamhetsutveckling. Värd för årets konferens är Göteborgs Interreligiösa råd och center med stöd från Levande Historia, Göteborgs stad; Göteborgs stift; Kommittén för Mänskliga Rättigheter, Västra Götalandsregionen; Länsstyrelsen i Västra Götaland och; Myndigheten för Stöd till Trossamfund.

Kontakt: Henrik Frykberg, stiftsadjunkt för Interreligiös dialog, Göteborgs stift och sekreterare i Göteborgs Interreligiösa Råd 072-554 72 54 henrik.frykberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Värö-Stråvalla församling satsar på solceller - är självförsörjande på el2.3.2021 08:25:49 CET | Pressmeddelande

Under 20 år har Värö-Stråvalla församling i norra Halland arbetat målmedvetet med miljöanpassning. Som första kyrkan i Sverige satte de solceller på kyrktaket. När de nu tagit sin fjärde solcellsanläggning i bruk är församlingen självförsörjande på el. Torsdag 4 mars kl 10.00-12.00 bjuder de in media för att presentera satsningen som nu ger resultat för klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum