Norrköpings kommun

Nordisk klimatkonferens hålls i Norrköping

Dela

Ett förändrat klimat kan göra länder mer sårbara för yttre faktorer. Det finns sätt att rusta samhället för att bättre kunna möta dessa. Den 23-25 oktober hålls en nordisk konferens i Norrköping där olika aktörer ska inspirera till olika lösningar kring klimatanpassning. Konferensen arrangeras i ett unikt samarbete mellan SMHI, Linköpings universitet och Norrköpings kommun.

Fler översvämningar, värmeböljor, ras och skred är några exempel på vad ett varmare klimat innebär. I dag arbetar en rad aktörer med klimatanpassning för att möta klimatförändringarna, bland annat kommuner, myndigheter, företag och forskare. Det kan handla om att minska risker men också att ta tillvara på nya möjligheter.

Den 23-25 oktober hålls konferensen Nordic Conference on Climate Change Adaption på Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping. Temat är ”Nordiska lösningar för robusta samhällen” och ska främst ge tillfälle att utbyta idéer kring anpassning och lösningar för olika sektorer i samhället.

– I de nordiska länderna har vi kommit igång bra med arbetet och det finns en stor kunskap inom många områden, men mycket arbete återstår. Vi behöver dela erfarenheter och inspirera varandra för att komma vidare och också få fler aktörer att börja klimatanpassa sina verksamheter, säger Mattias Hjerpe, föreståndare Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet.

Konferensen erbjuder ett brett spektrum av frågeställningar, såsom det senaste från klimatforskningen, planering för stigande havsnivåer, klimatanpassad infrastruktur, jordbruksfrågor, hur världens klimatförändringar påverkar Norden samt hur politiken kan hantera klimatanpassning och minskning av utsläppen av växthusgaser. Konferensen kommer även behandla medborgarengagemang och hur man får olika samhällsgrupper att bli delaktiga i utvecklingen av robusta och fossilfria samhällen.

– Konferensen är ett viktigt forum för att stärka klimatanpassningsarbetet i Norden. Genom att dela våra erfarenheter kan vi komma längre med att bygga hållbara samhällen och förutsättningar för att klara de utmaningar vi står inför, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör SMHI.

– Jag är glad och stolt över att Norrköping står som värd för konferensen och att dessa viktiga frågor diskuteras här. Vi måste ta klimatförändringarna på allvar och samtidigt sätta värde på att de anpassningar vi måste göra också medför stora möjligheter. Det är en styrka att vi samverkar med Linköpings universitet och SMHI kring de här stora samhällsutmaningarna, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor i Norrköpings kommun.

Nordic Conference on Climate Change Adaptation har arrangerats vartannat år sedan 2010 och tidigare har städerna Bergen, Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm stått som värd för konferensen. Årets upplaga är den femte i ordningen och arrangeras gemensamt av SHMI, Linköpings universitet och Norrköpings kommun. 

Läs mer om Nordic Conference on Climate Change Adaptation.

Kontaktpersoner:
Mattias Hjerpe
Titel: föreståndare Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
Telefon: 070-884 04 70

Åsa Sjöström
Titel: verksamhetsledare, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI
Telefon: 011-495 82 18

Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd, Norrköpings kommun
Telefon: 073-205 42 60

__________________________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping! 
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum