Svenska kyrkan

Nordisk premiär för Vertical Cinema i Masthuggskyrkan i Göteborg

Dela

I dag presenterades programmet för Göteborg Film Festival 2018. Svenska kyrkan delar för sjuttonde gången ut sitt filmpris Angelos. Det blir också nordisk premiär för det nya konceptet Vertical Cinema i Masthuggskyrkan.

Angelos, Svenska kyrkans filmpris.
Angelos, Svenska kyrkans filmpris.

- Jag ser fram emot att Svenska kyrkan får vara värd när ett helt nytt filmformat presenteras. Formen känns som gjord för kyrkorummet, säger Mikael Ringlander, projektledare för Svenska kyrkans medverkan på Göteborg Film Festival.

Vertical Cinema-projektet startade 2013. Filmerna är skapade av internationellt verksamma filmare och konstnärer. De projiceras vid visning på en vertikal duk, mellan 8 och 20 meter hög och minst 3,4 meter bred. Två visningar kommer att ges i Masthuggskyrkan i ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Svenska kyrkan.

- Vertical Cinema är ett av de mest intressanta experiment som gjorts i filmvärlden de senaste åren. Genom en specialbyggd projektor där allting lutats 90 grader möjliggörs storslagna bilder som tornar upp sig för åskådaren och utmanar invanda föreställningar om vad en biograf och en filmbild är och kan vara i framtiden, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

- Vi öppnar kyrkan för Filmfestivalen som ett led i att stärka dialogen med det kulturella engagemang som finns i Göteborg och Masthugget. I skärningspunkten mellan kultur och tro finns uttryck och berättelser som berör och vittnar om det som är större än oss själva, säger Marika Palmdahl, kyrkoherde i Masthuggs församling.

Svenska kyrkans filmpris Angelos
Svenska kyrkan kommer också under festivalen att för sjuttonde gången utse vinnaren av Angelos, Svenska kyrkans filmpris. Här är de femton nominerade filmerna.

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2018:
Mikael Ringlander, ordförande i juryn, präst, projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan, tidigare pressfotograf.

Annika Broman, verksamhetschef på Sensus studieförbund. Har lång erfarenhet av projektledning där kultur och film varit bärande delar och varit metodutvecklare för filmsamtalsmodellen Tala film, tala liv.

Erik Jeppsson,dokumentärfilmare utbildad på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Arbetar även med fotografi, videokonst och utbildning, under senare år med video som demokratiseringsverktyg i Egypten.

Seminarier
Svenska kyrkan samverkar kring tre seminarier under festivalen:

Fokus: Nationalism – ”Att skildra högerextremism”.
Ett samtal kring hur vår tids växande nationalism och högerextremism kan skildras på film.

Fokus Ingmar Bergman 100 år "Rastlös sökare och troende tvivlare: existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman”.
Biskop emerita Caroline Krook och Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman presenterar sina nya böcker om Ingmar Bergman.

Lunch Talk under Filmfestivalen: 
Regissören Stefan Jarl möter Caroline Krook.

Göteborg Film Festival öppnar den 26 januari och avslutas den 5 februari. Årets huvudtema är Nationalism.

Kontakter

Bilder

Angelos, Svenska kyrkans filmpris.
Angelos, Svenska kyrkans filmpris.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum