Luleå stift, Svenska kyrkan

Nordkalottens kyrkliga nätverk bildat

Dela

I dagarna bildades Nordkalottens kyrkliga nätverk vid ett seminarium i Torneå. Nätverket är ett resultat av att de kristna kyrkornas ordinarie samarbetet inom Barentsområdet pausats, då kontakten med den ryska ortodoxa kyrkan frusit med anledning av kriget i Ukraina.

Gruppbild av deltagarna. Foto: Pekka Mustakallio/Uleåborgs stift
Gruppbild av deltagarna. Foto: Pekka Mustakallio/Uleåborgs stift

Vad betyder det för samhället och för kyrkorna att gränsen mot Ryssland stängs och att långvariga samarbeten med ryska kollegor och trossyskon upphör eller läggs på is? Det var frågor som diskuterades vid ett seminarium i Torneå, vid gränsen mellan Finland och Sverige. 

I anslutning till seminariet möttes delegationer från de nordiska medlemsstiften i SKKB (Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet) för att samråda om hur samarbetet ska bedrivas framöver. Direkt efter Rysslands invasion beslutade de nordiska biskoparna att frysa sina kontakter med Rysslands ortodoxa kyrka och lägga SKKB vilande. Detta beslut förlängs fram till 2024, då en utvärdering av läget ska göra och ett nytt beslut fattas. Under tiden samverkar alla medlemsstiften utom de ryska under namnet Nordkalottens kyrkliga nätverk.

Nätverket kommer att arbeta med bland annat:

  • ​utbyte inom församlingsliv, kultur och teologi
  • ​​samhällsanalys med fokus på liv och samhälle i norr
  • ​​urfolksfrågor, minoriteter och flerspråkighet
  • ​​miljö- och klimatarbete, fredsarbete och pilgrimsarbete
  • ​barn och ungas livsvillkor och deltagande i kyrkan

Behov av att samtala om den nya situationen
Seminariets tema var På gränsen, seminarium om det kyrkliga samarbetets framtidsutsikter i Barentsregionen. Deltog gjorde bland andra representanter för det mellanstatliga Barentssekretariatet, länsstyrelser, kommuner och församlingar i gränsbygderna och biskopar från de kyrkliga stift som samarbetar inom ramen för SKKB.  Behovet av att samtala om den nya situationen efter Rysslands invasion av Ukraina var stort. 

Finlands forsknings- och kulturminister betonade hur viktigt kyrkornas arbete i regionen är, både för enskilda människor och för samhället. Kyrkorna skapar förtroendefulla kontakter, värnar människovärdet och bär på hopp om fred och rättvisa. Seminariet tog även upp kopplingen mellan ekumeniska kyrkliga relationer och religionsfrihet samt hur gränsdragningar mellan och inom de nordiska länderna och Ryssland genom historien påverkat samerna och olikaspråkliga och kulturella minoritetsgrupper.

Som inbjudare till seminariet stod det finska utrikesdepartementet tillsammans med Uleåborgs stift i Evangelisk-lutherska kyrkan. Finland är just nu ordförandeland för det Euro-arktiska Barentssamarbetet.

Bakgrund SKKB
Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet (SKKB) bildades 1996 och består av de nio nordligaste stiften i de kristna kyrkorna i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Rådet leds av Olav Øygard, Nord-Hålogaland  bispedømme och styrelsen leds av Niilo Pesonen, Uleåborg. Sedan början av april 2022 är samarbetet inom SKKB pausat på grund av Rysslands krigsföring i Ukraina.

Läs mer om SKKB: https://www.svenskakyrkan.se/luleastift/skkb--samarbete-i-barentsregionen

Läs mer om de nord-nordiska biskoparnas fördömande av den ryska invasionen i Ukraina: https://www.svenskakyrkan.se/luleastift/nyheter/nord-nordiska-biskopar-fordomer-den-ryska-invasionen-i-ukraina

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gruppbild av deltagarna. Foto: Pekka Mustakallio/Uleåborgs stift
Gruppbild av deltagarna. Foto: Pekka Mustakallio/Uleåborgs stift
Ladda ned bild
De nord-nordiska biskoparna. Fr. v: Gunnar Bråthen (stf. Bbiskop S
De nord-nordiska biskoparna. Fr. v: Gunnar Bråthen (stf. Bbiskop S
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum