Åre 2019

Norge eller Sverige – vem är bäst i längdåkningens Formel 1?

Dela

När det avgjorts vem som är snabbaste damen i super G den 5 februari är det dags att se vem som är snabbast på flacken. Hur snabba är legendarer som Torgny Mogren och dagens snabbaste sprinters? Det får vi svaret på i Åre 2019 Town Sprint Challenge.

Åre 2019 presenterar Åre Town Sprint Challenge 5 februari 2019. Foto: Ulf Palm
Åre 2019 presenterar Åre Town Sprint Challenge 5 februari 2019. Foto: Ulf Palm

 En vanlig längdsprint, den ni följer i Vinterstudion på helgerna, är kring 1,8 kilometer lång. Om det går att jämföra med ett 400 meters-lopp i friidrott kan du jämföra supersprinten med ett dragrace. Det är kort, det ska gå ofattbart snabbt och det krävs explosivitet. 

Den 5 februari, efter damernas super G på Nationalarenan, gör svenska och norska längdsprinters upp om vem som är snabbast när Åre 2019 presenterar Town Sprint Challenge. Bland deltagarna finns norrmannen Ludvig Sögnen Jensen som är världsrekordhållare på 100 meter supersprint. Han började med ”vanlig” skidåkning som alla andra och var snabb men fick chansen att testa sig på riktigt mot några av den tidens största namn under en inbjudningstävling på Bislett stadion 2013. Och det gick rätt bra med facit i hand.

–     Det var stort att gå mot killar som Petter Northug, Federico Pellegrino, Nikita Kriukov och Teodor Pettersson,och det var ännu roligare att jag gick och vann, säger ”Ludde”. 

Efter den meriten har han enbart fokuserat på supersprint. Han menar att det krävs naturlig snabbhet och att träna mycket explosivitet och fart för att bli en bra supersprintare. 

–     Man måste också ha god teknik och det klart att de biologiska förutsättningarna märks av i ett lopp som bara varar i 11 sekunder. Jag hoppas verkligen kunna vara med och utveckla längdåkningen och den här sporten vidare, säger han.

Norrmannen ställs mot bland andra världscupmeriterade Karl-Johan Dyvik och Simon Lagesson i herrarnas elitklass när det avgörs på Åre torg i februari.

–     Jag tror det blir kul! Det är perfekt att ha supersprint i centrum och när det är så många som är på plats är det väldigt bra läge för en häftig show. Sporten kräver så lite plats så man kan bjuda på lite längdskidor för alla som är där. Jag tycker det ska bli roligt att visa längdåkningens Formel 1 när det är folk på plats som inte är där för längdåkningens skull.

På damsidan ställer Norge upp med bland andra Marte Nordlunde och Sverige med Linn Sömskar och Jackline Lockner . Linn Svahn, som har startat säsongen med att rada upp sprintsegrar och i januari är uttagen till junior-VM, kommer att vara ett hot mot alla som ställer upp i elitdamklassen. I legendarklassen ställer bland andra OS- och VM-guldmedaljören Torgny Mogren upp jämte Mathias Fredriksson. Fler namn kommer att kommuniceras inom kort.

Fakta Åre 2019 Town Sprint Challenge

Utslagningstävling där Sverige och Norge tävlar mot varandra men där nationstillhörigheten inte spelar roll i utslagningsronderna. Därför kan två svenskar eller två norrmän hamna i final mot varandra. 

Klasser: Dam elit, Herr elit, Dam legendar, Herr legendar

När? Tisdag 5 februari, 16.00

Var? Start vid Country Club längs Årevägen, målgång på Åre torg

Tävlingen arrangeras i samarbete mellan Jämtländska Sportkompaniet. Evenemanget sponsras av Vattenfall och Europcar.

Fler namn kommer att kommuniceras inom kort. Mer information hittar du på 

https://are2019.com/sv/side-events/

Nyckelord

Bilder

Åre 2019 presenterar Åre Town Sprint Challenge 5 februari 2019. Foto: Ulf Palm
Åre 2019 presenterar Åre Town Sprint Challenge 5 februari 2019. Foto: Ulf Palm
Ladda ned bild
Ludvig Sögnen Jensen är världsrekordhållare på 100 meter supersprint. Foto: Kim Bye.
Ludvig Sögnen Jensen är världsrekordhållare på 100 meter supersprint. Foto: Kim Bye.
Ladda ned bild
Styrka och explosivitet krävs för att bli en bra supersprinter. 5 februari kör Åre 2019 supersprint på Åre torg med elit och legendarer. Foto: Kim Bye
Styrka och explosivitet krävs för att bli en bra supersprinter. 5 februari kör Åre 2019 supersprint på Åre torg med elit och legendarer. Foto: Kim Bye
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum