Djurens Rätt

Norge förbjuder pälsdjursfarmning

Dela

Norge kommer att förbjuda all pälsdjursfarmning i landet! Får den norska regeringen som de vill ska de sista pälsfarmerna vara avvecklade senast år 2025. En fantastisk nyhet för djuren och Norges besked sätter ett gott exempel för Sverige att följa efter.

"JAAAA!!! VI KLARTE DET!!! PELSDYROPPDRETT BLIR FORBUDT!"

Så skriver den norska djurrättsorganisationen NOAH på sin Facebooksida. Efter 30 års kamp och hårt arbete av djurorganisationer och djurvänner i Norge har den norska regeringen lagt fram ett förslag om att pälsdjursfarmning i Norge ska förbjudas.

– Vi välkomnar den svenska regeringens förslag om att utreda hur välfärden ser ut för minkar på Sveriges pälsdjursfarmer, men vi ser i dag att Norge visar att ett förbud mot pälsdjursfarmning är möjligt. Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, men också för att det sätter ett gott exempel för Sverige och den kommande svenska utredningen, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätt förbundsordförande.

Beslutet om ett förbud mot pälsdjursfarmer finns med i den norska regeringsplattformen, där det står att:

"Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode foreksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25."

I Norge finns idag drygt 300 pälsdjursfarmer, 4-5 gånger som många som antalet farmer i Sverige. Farmerna i Norge föder upp och dödar 700 000 minkar och 110 000 rävar för sin päls varje år.

– Norge sällar sig med dagens besked till den växande skaran av länder i Europa som avvecklar pälsdjursuppfödning. Under 2017 har också Tjeckien och Tyskland fattat beslut om stänga ner pälsdjursfarmerna, säger Camilla Björkbom.

Kontakter

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum