Normer om manlighet ger sämre hälsa hos både kvinnor och män
Samhällets förväntningar på hur män och kvinnor ska bete sig kan påverka hälsan. Jämställdhetsmyndigheten har sammanställt aktuell forskning som visar att normer om manlighet både bidrar till att män lever kortare än kvinnor och till att de riskerar att inte få rätt vård.

– Det finns en uppfattning om att ”en bra karl reder sig själv” eller att ”ensam är stark” som lever kvar på många håll. Sådana uppfattningar kan förstås vara positiva, men forskningen visar att normen om att ha en stark tilltro till sig själv också kan vara särskilt negativ för mäns hälsa. Om de till exempel väntar för länge med att söka vård kan sjukdomar utvecklas onödigt långt. Det gäller inte minst vid psykisk ohälsa, säger Lars-Gunnar Engström, senior utredare vid Jämställdhetsmyndigheten.
Andra normer som påverkar mäns hälsa kan handla om att ta större risker eller självmedicinera med exempelvis alkohol. Fler män än kvinnor dör också i förtid av icke smittsamma sjukdomar, som hjärt-kärl-sjukdomar och cancer, vilket delvis förklaras av normer kring manlighet. Fler män än kvinnor avlider också på grund av arbetsplatsolyckor och självmord. Men normer kring manlighet och styrka riskerar också att leda till våld mot kvinnor och andra beteenden som drabbar kvinnors hälsa.
– Normer kring kön innebär en risk för att människor inte får rätt diagnoser och vård. Det drabbar både kvinnor och män. Normer kring hur flickor och kvinnor förväntas uppträda riskerar exempelvis att leda till att de underdiagnostiseras av sjukvården när det gäller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. På samma sätt finns en risk för att män som ska ha diagnos för psykisk ohälsa inte får det. Vi ser det här som ett område som måste utvecklas. Hälso- och sjukvårdspersonalen behöver ha mer kunskap om normer kring kön och könsspecifika behov, säger Sofia Lindbom, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten.
Fakta: Så påverkar normer om kön, hälsan för kvinnor och män
Jämställdhetsmyndighetens sammanställning visar hur uppfattningar om kön påverkar möjligheterna till en god hälsa. Här är några exempel ur rapporten:
- Självmord. Mer än dubbelt så många män än kvinnor som begår självmord varje år. En förklaring kan enligt forskningen vara att maskulina normer leder till en ovilja att söka hjälp och stöd vid psykisk ohälsa.
- Arbetsplatsolyckor. Ett bristande säkerhetsfokus till följd av normer kring maskulinitet kan bidra till att mansdominerade arbetsplatser har en högre andel arbetsplatsolyckor.
- Höga trösklar till att söka vård. Manliga normer kan leda till en högre tröskel och längre väntan för män att söka vård. Det finns en risk att såväl fysiska som psykiska sjukdomar utvecklas onödigt långt innan behandling sätts in.
- Psykisk ohälsa. När många i samhället pratar om psykisk ohälsa i termer av att det är en typisk kvinnosjukdom kan det leda till att mäns symptom på psykisk ohälsa inte uppmärksammas.
- Våld. Det finns en risk att mäns behov av stöd efter att ha utsatts för våld inte uppmärksammas eller att uppfattningar om kön kan påverka det bemötande våldsutsatta män får.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:070-784 74 97press@jamy.seBilder

Länkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Högskolor behöver bli bättre på att undervisa om våld16.4.2021 11:59:07 CEST | Pressmeddelande
De som studerar till bland annat sjuksköterskor, jurister och socionomer ska sedan 2018 lära sig om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Universiteten och högskolorna har dock inte tillräcklig kunskap vad studenterna behöver kunna. Det visar Jämställdhetsmyndigheten i en rapport som nu lämnas över till regeringen.
Skillnader mellan kommunernas stöd till våldsutsatta under pandemin22.3.2021 09:24:34 CET | Pressmeddelande
Den ökade isoleringen under pandemin har gjort att många kommuner har fått hitta nya sätt att nå människor som är utsatta för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Det stöd våldsutsatta får skiljer sig beroende på vilken kommun de bor i.
Alla i offentlig sektor kan nu få webbkurs i arbete med jämställdhet17.3.2021 11:20:21 CET | Pressmeddelande
Anställda på myndigheter, i kommuner och i regioner ska bli bättre på att främja jämställdhet. Det är tanken med den webbsatsning som Jämställdhetsmyndigheten startar med kostnadsfria utbildningar.
Tre av fyra parlamentariker i världen är fortfarande män11.3.2021 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors representation i världen har ökat från 11 till 25 procent i parlamenten de senaste 25 åren sedan. Men fortfarande har män 75 procent av parlamentsplatserna och på de högsta positionerna dominerar männen ännu mer. Det visar en genomgång gjord av Jämställdhetsmyndigheten.
Ojämn hälsa mellan kvinnor och män11.2.2021 08:01:00 CET | Pressmeddelande
Flickors och unga kvinnors psykiska ohälsa har blivit en av de nya stora jämställdhetsutmaningarna. En kartläggning genomförd av Jämställdhetsmyndigheten visar inga tecken på att de skillnader som finns i hälsa mellan kvinnor och män håller på att försvinna.
Könsstympade kvinnor kan ha sämre förlossningsvård5.2.2021 15:39:00 CET | Pressmeddelande
De problem som könsstympade kvinnor ofta möter i samband med att de föder barn i Sverige kan bero på att de ingår i en grupp som får sämre förlossningsvård än andra. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport och föreslår att frågan utreds.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum