Region Norrbotten

Norrbotten har landets kortaste väntetider för att träffa läkare på akuten

Dela

Den som blir akut sjuk i Norrbotten får träffa en läkare snabbast i hela landet. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen för första halvåret 2022. Region Norrbotten hade årets kortaste väntetider på akutmottagningarna, med en mediantid på 36 minuter för läkarbedömning - att jämföra med Blekinge, där väntetiden landade på 1 timme och 21 minuter.

- Det är glädjande att vi, trots bristen på personal och väntetider som uppstår på grund av brist på vårdplatser, ändå står oss väl jämfört med övriga landet. Stort tack till alla medarbetare som med sitt engagemang och sina effektiva rutiner ser till att trygga det akuta omhändertagandet, säger Ulf Bergman, tf regiondirektör.

Antalet besök på landets akutmottagningar minskade under pandemin, men ökade igen under fjolåret. Det råder dock stora regionala och lokala skillnader, såväl för väntetider som vistelsetider på akuten. Statistiken gäller patienter från 19 år och uppåt.

Vid Region Norrbottens fem sjukhus var den sammanlagda mediantiden för att träffa läkare kortast i Sverige i augusti 2022. Vid Kiruna sjukhus fick 87 procent av patienterna träffa en läkare inom en timme, Kalix sjukhus 76 procent, Piteå sjukhus 75 procent, Gällivare sjukhus 62 procent och Sunderby sjukhus 52 procent.

Vistelsetiderna på akutmottagningarna, den totala tiden för ett besök, ökade i hela landet, visar Socialstyrelsens statistik. Medianvistelsen var 4 timmar och 12 minuter. Även här ligger Region Norrbotten väl till bland övriga regioner.

Kiruna sjukhus har kortast vistelsetid bland regionens sjukhus, 2 timmar och 48 minuter. Därefter kommer Gällivare sjukhus, 2 timmar och 59 minuter, Kalix sjukhus, 3 timmar och 7 minuter, Piteå sjukhus, 3 timmar och 19 minuter samt Sunderby sjukhus, 4 timmar och 8 minuter.

Den kortaste medianvistelsetiden har Oskarshamns sjukhus, 2 timmar och 13 minuter. Den längsta har Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, 6 timmar och 22 minuter.

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum