Norrbotten leder i utbildningar för förarbevis för vattenskoter
Norrbotten är i topp i antal personer som genomgått utbildning för förarbevis för vattenskoter, räknat i proportion till folkmängden. Dessutom är andelen kvinnor som går igenom utbildningen högst i landet. Utbildningslusten är hög också i Västerbotten och Västernorrland. Jämfört med områdena runt Stockholm eller Göteborg är andelen som genomgått utbildning till förarbevis i de norra länen många gånger högre.

Nu måste den som kör vattenskoter ha förarbevis. Det gäller sedan den 1 maj i år. Förarbevis får den som genomgått utbildning och har ett godkänt prov från någon av Transportstyrelsen godkända utbildare. Utbildningar har funnits tillgängliga sedan sommaren 2021. Nu visar det sig att i Norrbottens län finns de som ivrigast sökt sig till utbildningarna. 1100 personer har genomgått utbildning. Proportionellt sett är det många gånger fler än i exempelvis storstadsregionerna. I Norrbotten är dessutom andelen kvinnor som genomgått utbildningen över 30 procent, vilket även det är högst i landet. Tätt efter Norrbotten kommer Västerbottens län och Västernorrlands län. Allt räknat i proportion till folkmängd.
Utbildningen innefattar 15 timmar, innehåller ett prov och är både praktisk och teoretisk. De som vill ta förarbeviset måste ha fyllt 15 år. Efter godkänd utbildning ansöker man om förarbeviset på Transportstyrelsens webbplats och får det då i digital form. Det kostar 300 kronor att ansöka om förarbeviset och för den som även önskar beställa ett plastkort kostar det ytterligare 200 kronor. Förarbeviset uppvisas antingen digitalt eller med ett plastkort. Den som kör vattenskoter utan förarbevis efter den 1 maj 2022 riskerar att straffas med böter.
Bakgrunden till beslutet är att användningen av vattenskotrar ökat, vilket har lett till fler olyckor. Riksdagen beslutade därför förra året att införa krav på förarbevis för vattenskoter.
– Den som vill köra vattenskoter i sommar söker sig till ett av Transportstyrelsen godkänt utbildningsföretag för att sedan kunna ansöka om ett förarbevis. Det är privata utbildningsanordnare som håller i utbildningarna och bestämmer priset på utbildningen. På vår webbplats finns en lista med godkända utbildningsanordnare, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.
För dem som har vissa nautiska behörigheter (utfärdade före den 1 maj 2022) går det att direkt ansöka om förarbevis för vattenskoter, utan att behöva gå någon utbildning. Detta benämns som övergångsregler och gäller till och med den 30 april 2023. Övergångsreglerna gäller för de med förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl. För närvarande är större delen av de som ansökt om förarbevis de som redan har någon form av nautisk behörighet. I dagsläget har Transportstyrelsen utfärdat närmare 57 000 förarbevis för vattenskoter och godkänt ett 50-tal utbildningsanordnare.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan StillmanHandläggare
Tel:010-495 32 23jonathan.stillman@transportstyrelsen.seBilder

Dokument
Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Förslaget: Så kan regionala skyddsombud införas på sjön1.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med regionala skyddsombud på fartyg förväntas arbetsmiljön ombord bli bättre. De nya reglerna ska helst likna dem som gäller för arbetsställen på land. Det föreslår Transportstyrelsen i sin slutredovisning av regeringsuppdraget.
Färre körkort återkallades 202230.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet körkort som återkallas minskade i fjol för första gången på fem år. Totalt drog Transportstyrelsen tillbaka 35 227 körkort. Det är en minskning med över 15 procent jämfört med 2021 då siffran var 41 698.
Liten minskning av nya personliga registreringsskyltar16.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet nya personliga registreringsskyltar som tilldelades under förra året minskade med 3 procent jämfört med året innan. Totalt beviljades 3 412 nya personliga skyltar i Sverige under 2022. Trots minskningen är intresset större än någonsin och det finns totalt 25 343 personliga skyltar i landet vilket är den högsta siffran någonsin.
17 personer omkom till sjöss 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 17 personer dog i olyckor på svenskt vatten under förra året. 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021. Preliminärt inträffade ingen dödsolycka inom svensk yrkessjöfart, men ytterligare en person har omkommit till sjöss.
76 personer miste livet i spårtrafiken 202212.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
76 personer omkom i spårtrafiken under 2022. Det är färre jämfört med året innan då 102 personer miste livet, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum