Norrköpings kommun

Norrköping är Årets Jazzkommun 2019

Dela

Styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz har utsett Norrköpings kommun till Årets Jazzkommun 2019.

Bild: Nicole Olsson
Bild: Nicole Olsson

– Vi känner stolthet och glädje över att jazzscenen här är både innovativ, inkluderande och håller hög kvalitet. Vi har flera fina jazzmusiker som har börjat sin karriär i Norrköping och riktigt duktiga lärare. Från unga på Kulturskolan till De Geergymnasiet Musik och på studieförbund, säger Sandra Wall, projektledare på Näringsliv för musiksatsningen kopplad till det globala nätverket UNESCO Creative Cities.

Utdelningen sker 31 maj på Jazzfesten, branschens stora möteshelg, som i år äger rum i Ystad.

– Självklart glädjande att vår ambition att bli musikhuvudstad uppmärksammas. Det ger inspiration att fortsätta. Dessutom glädjande att jazzmusiken är på framgång, och att det i Norrköping finns många unga jazzmusiker, säger Lars Stjernkvist (S).

Norrköping får utmärkelsen med motiveringen:

”Norrköping Årets Jazzkommun 2019 visar tecken på en stor framsynthet och klokskap.

För ett antal år sedan tog Norrköpings kommun ett samlat grepp för att skapa en positiv vision med musiken i fokus. Norrköping ska uppfattas av omvärlden som en stad där musiklivet blomstrar och där det finns goda möjligheter till utveckling, utbildning och att utöva musikbranschens alla yrken. Norrköpings kommun ska stimulera utvecklingen av kommunens musikliv genom att målmedvetet uppmuntra nytänkande, nyskapande och företagande inom musikområdet. Dessa ambitioner börjar nu att realiseras och vi hoppas att det goda initiativet sprids likt ringar på vattnet till andra kommuner i vårt långa land.”

– Utbudet för publiken är ovanligt stort i Norrköping. Jazz är en del av exempelvis Kulturnatten och Augustifesten. Klubb Boogaloo på Knäppingen växer, förra årets jazz- och bluesfestivaler var välbesökta och i år firar vi Crescendos 60-årsjubileum, säger Sandra Wall.

Även utmärkelsen Årets Jazzklubb går till Norrköping, som tillfaller Crescendo.

– En bra offensiv kulturpolitik på kommunal nivå förstår värdet av en aktiv jazzklubb. I Norrköping finns denna insikt. Det är därför glädjande att kommunen uppskattar jazzklubben och vill stödja verksamheten. Med Crescendos verksamhet är Norrköping en växande attraktiv musikstad, säger Gunno Sandahl Ordförande i Svensk Jazz.

Kontakt:

Sandra Wall
Titel: Projektledare Norrköpings kommun
Telefon: 0703-733 165

Gunno Sandahl
Titel: Ordförande Svensk Jazz
Telefon: 08-407 17 40
_________________________________________________
Avsändare: Andreas Schander, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Bilder

Bild: Nicole Olsson
Bild: Nicole Olsson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum