Norrköpings kommun

Norrköping backar i Svenskt Näringslivs företagsrankning

Dela

Norrköpings kommun tappar tydligt i Svenskt Näringslivs företagsrankning 2019. Enligt rankningen vill Norrköpings näringsliv framför allt se förbättringar inom kategorierna attityder till företagande samt inom service och bemötande.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

– Det är tråkigt att Norrköping backar så mycket i rankningen. Det senaste året har varit utmanande, med bland annat avvecklingen av vårt kommunala besöksnäringsbolag, samt turerna kring sophanteringen, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör. När vi tittar på läget i Norrköping ser vi samtidigt att ovanligt många av de omkring tio tusen företagen i kommunen går riktigt bra, nyanställer, bygger ut och utvecklar sina verksamheter. Staden växer, det byggs på många olika platser och vår arbetslöshet sjunker mest i länet och långt över genomsnittet i Sverige. Egentligen skulle trenden därför vara motsatt, varför det är extra viktigt att vi tar reda på vad det är som ligger bakom missnöjet.

I rankningen får tjänstemän och politiker bland annat lågt betyg för attityden till företagande i kommunen. Missnöjet är även stort med kommunens tillämpning av lagar och regler samt kommunens service och bemötande. Efter att det preliminära resultatet från Svenskt Näringsliv presenterades i våras har kommunen infört dialogmöten tillsammans med näringslivet för att tillsammans identifiera vad som kan bli bättre och vilka åtgärder som behöver göras.

– Även om vi redan sedan tidigare haft frågor kring service och bemötande på agendan behöver vi arbeta ännu mer aktivt internt i organisationen för att lyfta fram vikten av ett framgångsrikt näringsliv. Inom samhällsbyggnadskontoret öppnar vi nu bland annat upp en rad tillfällen under hösten där man som företagare kan boka ett möte med mig och min kollega Anna Amrén för att komma med synpunkter och förslag på hur vi kan bli bättre. Vi har även låtit skapa ett webbformulär speciellt för näringslivet, där man enkelt och snabbt kan framföra sina synpunkter, säger Hans Revenhorn, samhällsbyggnadsdirektör. Vi hoppas att det ska leda till att vi får värdefull input om hur vi bättre kan tillgodose näringslivets intressen.

– Vi tar svenskt näringslivs rankning på stort allvar, och det vi får ta till oss inom politiken är att vi behöver arbeta ännu mer på att skapa samsyn över partigränserna så att näringslivet kan vara trygga med vilka förutsättningar som gäller även över tid, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor. Samtidigt behöver man vara medveten om att olika mätningar visar olika resultat. Exempelvis SKL, som bygger sin mätning enbart på de företag som varit i direkt kontakt med kommunen, ger Norrköping ett betydligt högre betyg än vad Svenskt Näringsliv gör, bland annat när det gäller service och bemötande.

Fakta:
I de områden som nämns i ovanstående text är placeringarna följande:
Attityd till företagande i kommunen – plats 273 (inom både kategorin för tjänstemän och politiker)
Kommunens tillämpning av lagar och regler – plats 275
Kommunens service och bemötande – 273
Totalt i rankningen – 253

Här kan du läsa hela undersökningen

Kontakt:
Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 070-667 27 40

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor
Telefon: 070-643 83 33

Hans Revenhorn
Titel: samhällsbyggnadsdirektör
Telefon: 073-020 23 36

____________________________________________________________________
Avsändare:
Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Rådhusets klockor ringer för att hylla alla kommuninvånare13.5.2020 18:24:58 CESTPressmeddelande

Den här veckan infaller den nationella krisberedskapsveckan – en vecka som syftar till att höja människors beredskap för olika kriser i samhället. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris, och många jobbar hårt för att på olika sätt stötta varandra. Fokus på krisberedskapsveckan ligger därför i år på att lyfta alla goda insatser som görs. Som ett led i det låter Norrköpings kommun klockspelet ringa för att hylla alla kommunens invånare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda13.5.2020 09:52:27 CESTPressmeddelande

Den 12 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären och filmregissören Maja Borg. Den unga sångerskan Moa Karlén fick kulturstipendiet till unga lovande talanger, Isak Pettersson, IFK Norrköping fick Jonas Jacobssons stipendium och Pernilla Wibergs stipendium gick i år till Tuvalisa Rosenquist, Tjalve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum