Norrköpings kommun

Norrköping medskapare av ny e-tjänst för tobakstillstånd

Dela

Norrköpings kommun har varit med och utvecklat en ny nationell gemensam e-tjänst på uppdrag av Tillväxtverket. Målet med tjänsten var att kommunerna skulle vara redo att hantera ärenden i samband med den nya lag inom tobaksområdet som började gälla den 1 juli 2019, och som bland annat omfattar att det nu krävs tillstånd för att få sälja tobak.

De nya reglerna för tillstånd gäller både den som säljer tobak till konsumenter (detaljhandel) och den som ägnar sig åt annan typ av försäljning (partihandel), och e-tjänsten för tobakstillstånd kommer att kunna användas av samtliga kommuner i landet. Tanken är att den ska förenkla för företagen, eftersom den innebär att kommunerna kan erbjuda en digital lösning för ansökan istället för enbart en pappersblankett. I förlängningen väntas den också leda till kortare handläggningstider. 

Utvecklingen av den nya e-tjänsten har skett inom ramen för det nationella programmet Serverat, som syftar till att just förenkla myndighetskontakter för företag genom digitala lösningar. Tidigare har Serverat tagit fram liknande e-tjänster på alkohol- och livsmedelsområdet; också där var Norrköpings kommun involverad, och blev först i landet med att samla alla kommunala tjänster rörande alkoholtillstånd i en enda tjänst (mer information via länk nedan). Det här är dock första gången som en e-tjänst tas fram inför en ny lagstiftning.

– Arbetet med e-tjänsten har gått snabbt eftersom tiden har varit knapp, men vi är nöjda med resultatet - våra tillståndshandläggare tycker att den fungerar väldigt bra, säger Kerstin Westerberg, utvecklingsledare på digitaliseringsavdelningen i Norrköping.

E-tjänsten har tagits fram i samarbete mellan Tillväxtverket, Folkhälsomyndigheten, Bolagsverket, Sveriges kommuner och landsting SKL, och kommunerna Norrköping, Karlskrona, Eskilstuna, Gotland, Botkyrka och Sundsvall, samt Täby, Norrtälje, Vallentuna, Lidingö och Vaxholm (representerade av Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor ).

Tidigare nyhet om samlad tjänst för ansökan om alkoholtillstånd

Kontakt:
Kerstin Westerberg
Titel: utvecklingsledare digitaliseringsavdelningen Norrköping
Telefon: 0706-22 30 88

_________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, kommunikatör digitaliseringsavdelningen
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Presentation av nulägesanalys gällande Norrköpings stadskärna16.1.2020 10:20:52 CETPressmeddelande

Idag presenterades en nulägesanalys över styrkor, möjligheter och utmaningar i det gemensamma arbetet med utvecklingen av Norrköpings stadskärna. Analysen är utförd inom ramarna för projektmodellen BID – business improvement district – och visar att Norrköpings stadskärna har goda förutsättningar att vidareutvecklas som ett levande city men att detta kräver fortsatta investeringar inom samverkan mellan kommun, näringsliv och andra intressenter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum