Norrköpings kommun

Norrköping siktar på att bli Årets stadskärna

Dela

Stadskärnan i Norrköping ska stärkas och tillsammans med näringslivet vill kommunen öka dess attraktionskraft. Kommunstyrelsen fattade vid sitt möte 18 juni därför beslut om att inleda en så kallad BID-process, en samverkan mellan kommunens organisationer och privata aktörer.

Från vänster: Fredrik Björkman, Pontus Lindblom, Magnus Malm, Irene Warmer, Christian Claesson
Från vänster: Fredrik Björkman, Pontus Lindblom, Magnus Malm, Irene Warmer, Christian Claesson

–  Tillsammans med näringslivet vill vi skapa ett tryggare och attraktivare Norrköping. Arbetet ska kännetecknas av drivkraft, delaktighet och engagemang och en viktig del är att ta vara på det som redan finns och utveckla det som är bra. Målet är att vi ska kunna skicka in en ansökan om att bli Årets stadskärna. Norrköping har otroligt fina förutsättningar i city, säger citysamordnare Irene Warmer.

Årets stadskärna utses av föreningen Svenska stadskärnor och går till en stad som till exempel har visat på framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Tidigare har bland andra Linköping och Västervik fått utmärkelsen.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att Norrköping kommer att jobba med projektmodellen BID (business improvement district). Definitionen av BID är en organiserad samverkan som bygger på förtroende mellan offentlig (kommun) och privat sektor (näringsliv, organisationer, fastighetsägare, markägare, boende). Under BID processen jobbar man för en gemensam förankrad vision, målbild och affärsplan med tillhörande finansiering.

– Det här är ett viktigt projekt och jag är glad över att vi tillsammans med näringslivet kan starta upp det här arbetet så att Norrköping blir än mer attraktivt. Vi hoppas att ännu fler aktörer ska komma med i arbetet och att vi på sikt kan nå målet att utses till Årets stadskärna, något som skulle vara positivt både för stadskärnan och för bilden av Norrköping som stad, säger kommunalråd Reidar Svedahl (L).

Den första avsiktsförklaringen har redan tecknats mellan de 3 fastighetsägarna som är initiativtagare i samverkansarbetet, Fastighets AB L E Lundberg, Magnentus AB och Castellum, och näringslivsavdelningen i Norrköpings kommun.

–  Samverkan mellan stadens olika aktörer är en förutsättning för att skapa en attraktiv stadskärna där människor trivs och vill vistas. Det är ett gemensamt ansvar där vi på Lundbergs självklart vill vara med och bidra. Med hjälp av BID-processen får vi den struktur och ledning som krävs för att framgångsrikt jobba med de grundläggande fundamenten som trygghet, säkerhet, rent och snyggt. Vi ser fram mot igångsättandet av BID-processen som är ett beprövat framgångskoncept för att nå långsiktig och hållbar utveckling av citykärnor, säger Christian Claesson, regionchef Öst Fastighets AB L E Lundberg.

I augusti är ett första informationsmöte inplanerat. Då ska fastighetsägare, markägare, och företrädare för handel, hotell & restaurang med flera bjudas in.

Kontakt:
Irene Warmer
Titel: citysamordnare
Telefon: 011-15 15 29 alt 072-593 96 36.

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-643 83 33

__________________________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072 584 72 15

Bilder

Från vänster: Fredrik Björkman, Pontus Lindblom, Magnus Malm, Irene Warmer, Christian Claesson
Från vänster: Fredrik Björkman, Pontus Lindblom, Magnus Malm, Irene Warmer, Christian Claesson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum