Norrköpings kommun

Norrköping Sveriges bästa idrottsstad 2022

Dela

Norrköping har utsetts till Sveriges bästa idrottsstad 2022. SVT Sport står bakom den årliga utmärkelsen, som nu för första gången tilldelats Norrköping. Juryns motiveringar lyfter fram såväl prestationer på elitnivå som variation och bredd inom Norrköpings idrottsliv.

Fotokollage från SVT Sport
Fotokollage från SVT Sport

– Det är fantastiskt roligt och hedersamt att Norrköping får ta emot utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad. Utöver alla de imponerande insatser som gjorts både individuellt och som lag och som lett fram till det här, är det roligt att flera inom juryn även lyfter den stora bredd som finns inom idrottslivet i Norrköping. Som kommun är det viktigt att vi finns med i bakgrunden och skapar förutsättningar för alla nivåer och det är ett gemensamt målmedvetet arbete som nu ger resultat, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Föregående år landade Norrköping på en niondeplacering, men i år bar det hela vägen fram. 22 av de 50 jurymedlemmarna hade i år Norrköping som etta, och 40 av 50 hade Norrköping som topp tre på sin jurylista.

– Det här är så härligt – ett styrkebesked för alla som arbetar med idrotten i Norrköping. Bakom detta ligger bland annat ett starkt och levande föreningsliv som vi verkligen ska vara stolta över. I Norrköping skapas förutsättningar för både bredd och spets; från barn- och ungdomsverksamhet till elitsatsningar, vilket bidrar till att göra Norrköping så framgångsrikt inom idrott, säger Anna Thörn, kommundirektör.

Norrköping är under 2022 värdstad för flera stora idrottsevenemang, såsom SM för Islandshästar, Norrköping Horse Show, Norrköpings Fotbollsfest, Friidrotts-SM samt det populära lägret Stadium Sports Camp som samlar ungdomar från hela landet.

Motiveringar från juryn:

”Staden har i förhållande till population presterat på topp inom flertalet elitidrotter på både dam och herrsidan. Vidare har staden en stor och djupt förankrad idrottslig bredd - Norrköping är Sveriges bästa idrottsstad 2022!”, Yvette Hermundstad, reporter och programledare SVT Sport.

”Förutom de dubbla SM-gulden i basket och imponerande individuella OS-prestationer av Ebba Årsjö och Malin Baryard Johnsson, har Norrköping med 144 000 invånare också lyckats tillräckligt bra på bredden för att bli Sveriges bästa idrottsstad 2022!”, Ida Forsgren, reporter SVT Sport

”Med tydligt framskjutna placeringar så väl individuellt som i lag, kvinnor som herrar, nationellt som internationellt är det svårt att bortse från Norrköpings omfattande idrottsframgångar i ett varierat antal idrotter. Detta i korrelation till dess invånarantal gör Norrköping till Sveriges främsta idrottsstad år 2022.”, Ellen Enström Wallqvister, Tittarjuryn

”Inte nog med att flera klubbar och individuella idrottare presterar på hög nivå känns det som att idrotts-Norrköping just nu lever i en symbios där samtliga aktörer pushar varandra och gläds åt varandras framgångar. I min mening är det definition av en äkta idrottsstad.”, Nick Rajacic, basketexpert SVT Sport

Läs SVT:s pressmeddelande Norrköping – Sveriges bästa idrottsstad 2022

 

Information Sveriges bästa idrottsstad

Utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad utses årligen av SVT Sport, och delades i år ut för tolfte gången. För att vara aktuell måste en kommun uppfylla vissa kriterier:

• Kommunen ska vara hem för minst fyra lag/föreningar på elitnivå i någon av totalt 28 olika sporter.

• Minst ett av de fyra lagen måste tillhöra högsta serien i en av de sju största arenasporterna; fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy och speedway.

Juryn består av 25 tittare och 25 anställda eller specialinbjudna på SVT Sport. Juryns motto är "prestation efter population" och det som framför allt bedöms är idrottsliga framgångar för idrottare och idrottslag från kommunen.

Kontakt:

Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-687 15 38

Anna Thörn
Titel: kommundirektör
Telefon: 0730-20 20 36

_______________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Fotokollage från SVT Sport
Fotokollage från SVT Sport
Ladda ned bild
Foto från SVT Sports sändning när Sveriges bästa idrottsstad 2022 tillkännagavs, från vänster Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande Norrköping, Rakel Gyberg, Norrköping Dolphins samt Ebba Årsjö, svensk alpin skidåkare som tävlar i parasport
Foto från SVT Sports sändning när Sveriges bästa idrottsstad 2022 tillkännagavs, från vänster Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande Norrköping, Rakel Gyberg, Norrköping Dolphins samt Ebba Årsjö, svensk alpin skidåkare som tävlar i parasport
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum