Norrköpings kommun

Norrköping tappar i Svenskt Näringslivs rankning

Dela

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga rankning av kommunernas näringslivsklimat. Medan många mindre kommuner går framåt, fortsätter flertalet av de större kommunerna att tappa. Norrköping är en av dem, och sjunker i år från plats 148 till plats 166 av landets 290 kommuner.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

– Svenskt Näringslivs rankning är viktig och relevant, självklart känns det därför väldigt tråkigt att vi i år tappar 18 placeringar, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.

De största tappen har skett gällande Tele- och IT-nät, tjänstemännens attityder samt tillgången på  relevant kompetens inför anställningar.

– Det som ändå möjligen kan ses som lite positivt är att det här är tre områden som vi själva inom kommunen under 2018 redan gjort stora satsningar för att förstärka. Därför hoppas vi att vi kommande år ska kunna märka av en förbättring i rankningen om vi fortsätter på den inslagna vägen, säger Pontus Lindblom. Bland annat har vi tillsatt en digitaliseringsdirektör för att skapa struktur inom IT, och skapat ett kontaktcenter som en enkel och snabb väg in i kommunen för både företagare och privatpersoner.

Kommunledningen har även initierat ett samarbete med universitetsledningen för att i framtiden bättre kunna möta efterfrågan på relevant kompetens. Där ser man nu bland annat över möjligheter att göra det attraktivt för studenter på Campus Norrköping att stanna kvar i Norrköping efter avslutad utbildning.

– Vi arbetar stenhårt med att få in näringslivet tidigare i campus verksamheter, någonting vi började med under våren och vill  jobba vidare med i höst. Norrköpings Näringlivsråd samverkar också med skolan – ända upp till universitetet, säger Pontus Lindblom.

Ett annat område där Norrköping får lägre betyg är gällande konkurrensen från kommunens verksamheter.

– För en kommun är det en ständig balansgång att tillsammans med näringslivet utvärdera vem som tillför bäst nytta på det mest effektiva och ekonomiska sättet. Det är en komplicerad fråga där vi vill vara bra på att ha en kontinuerlig dialog med näringslivet, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.

Att de mindre kommunerna just nu klättrar på de större kommunernas bekostnad tycker dock både Pontus Lindblom och Reidar Svedahl i viss mån är ganska naturligt.

– Generellt sett fungerar större kommuner så att både hög- och lågkonjunkturer inte får fullt lika stor effekt som i mindre kommuner. Eftersom det råder högkonjunktur finns det därför en viss logik i att många av de större kommunerna just nu tappar till de mindre. Det kan dock bara ses som en av flera faktorer som spelar in på resultatet av rankningen, säger Reidar Svedahl (L).

Ett område där Norrköpings kommun trots allt har klättrat under flera år, är det samlade omdömet om kommunen.

– Jag hoppas att det beror på att man inom näringslivet ändå märker hur viktiga vi inom kommunen tycker att de här frågorna är. Vi arbetar hårt med dem, och det kommer vi att fortsätta att göra, säger Pontus Lindblom.

Kontakt:
Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 070-667 27 40

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor
Telefon: 070-643 83 33
____________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum