Norrköpings kommun

Norrköpings kommun redo att starta vaccinering

Dela

Den 27 december planeras Sveriges vaccinering mot covid-19 att dra igång. De som först får ta del av vaccinet är personer i de mest utsatta riskgrupper. Turordningen för vaccinering är satt av Region Östergötland och det är den som Norrköpings kommun förhåller sig till.

Arbetet med vaccination inom Norrköpings kommun kommer därför att börja med kommunens särskilda boenden och bland de personer som har hemtjänst.
– Vi är förberedda och ser fram emot att få starta att vaccinera med de första doserna vaccin, så snart de anländer och alla beslut finns på plats för att det ska ske patientsäkert, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, Norrköpings kommun.

Så långt det är möjligt ska vaccineringen följa samma rutin som vid den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa. Vaccinet erbjuds först till dem som har störst behov och sker enligt följande prioriteringsordning:

● Personer som bor på särskilda boenden för äldre

● Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård

● Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer i punkterna ovan

● Personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst

● Övriga personer 70 år och äldre

● Övrig personal inom hälso- och sjukvård

● Övriga personer i riskgrupper

● Övrig befolkning 18-69 år

För boende inom den kommunala omsorgen sker vaccineringen av ansvarig sjuksköterska på boendet eller av en annan legitimerad sjuksköterska. En läkare kommer också att finnas närvarande vid vaccinationstillfället.

Liksom all vaccinering i Sverige är även denna frivillig. Ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan smittspridningen brytas. Varje individ som vaccinerar sig kan bidra till att rädda någon annans liv.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen och betalas av staten.

Kontakt:
Magnus Johansson
Titel: vård- och omsorgsdirektör
Telefon: 011-15 22 16

__________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum