Norrköpings kommun

Norrköpings kommun samverkar kring avfallshantering i Kenya

Dela

Norrköpings kommun och Uasin Gishu County i Kenya har sedan 2015 arbetat tillsammans inom ett kommunalt partnerskap med frågor inom avfalls- och sophantering. Nu har projektet beviljats medel för att kunna fortsätta bedrivas under kommande två år.

Under fem års tid har projektet fokuserat på frågor inom avfalls- och sophanteringsområdet. Arbetet kommer att fortsätta men med fokus på fler delar för ett ömsesidigt utbyte, som till exempel god förvaltning och styrning.

Då projektet till största delen handlar om avfallsfrågor kommer Nodra att projektleda det fortsatta samarbetet och i projektets styrgrupp ingår representanter från kommunfullmäktiges presidium liksom VDn på Nodra.
– Det känns väldigt bra att kunna fortsätta samverka med vår partner i Kenya och bygga vidare på de processer vi har påbörjat, säger Sara Meyer, internationell samordnare, Norrköpings kommun.
– Vi jobbar tätt med kunskaps- och erfarenhetsutbyte med administrationen på Uasin Gishus motsvarighet till Nodra, Eldowas. Där diskuterar vi frågor som planering, leverans och förvaltande av avfall och teknologi. Vi deltar också i städdagar och förändringsarbete på en av deras större soptippar, säger Irma Görtz (S), ordförande i styrgruppen för projektet samt kommunfullmäktiges vice ordförande.

Det övergripande målet med projektet är att bidra till en mer hållbar och renare miljö. Detta sker genom att stötta administrationen och invånarna att bli experter på avfallshantering genom att flera intressenter skapar möjligheterna tillsammans. Med tillgänglig service för invånarna och adekvat infrastruktur baserad på behovet, möjliggörs en renare miljö.
– Vi har under de senaste åren kommit en bra bit på vägen i samarbetet. På bara dessa få år som vi har känt varandra har miljön i regionen blivit betydligt renare. De första tillfällena vi besökte Eldoret, som är residensstaden i Uasin Gishu County, var det fullt av skräp i vägrenarna i hela staden och på landsbygden. Numera ser man sällan ett litet papper virvla runt i vinden, säger Henrik Peterson, vd på Nodra.                  

Tack vara kampanjer och stort engagemang från lokalbefolkningen har invånarna och administrationen blivit mer måna om hur det ser ut runt omkring i närmiljön. Avfallshanteringen har också blivit mer effektiv och soptippen har genomgått stora förändringar vilket innebär att de kan ta större volymer avfall, som nu inte behöver ligga runt om i byn.

Projektet finansieras av Sida genom Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD).

Kontaktpersoner:
Sara Meyer
Titel: internationell samordnare Norrköpings kommun,
Telefon: 011-15 13 64

Henrik Peterson
Titel: vd, Nodra,
Telefon: 011-15 36 01

__________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum