Norrköpings kommun

Norrköpings stadsmuseum Årets museum 2021

Dela

Norrköpings stadsmuseum är Årets museum 2021! På tisdagen delades den prestigefyllda utmärkelsen ut av kulturminister Amanda Lind under museernas vårmöte. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset.

Foto: Anders Ristenstrand
Foto: Anders Ristenstrand

– Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att bli utsedda till Årets museum 2021 och jag vill passa på att hylla samtliga medarbetare, men också de som under årens lopp har bidragit till vår verksamhet, inte minst besökarna, säger Maria Jönsson, chef för Norrköpings stadsmuseum.

Juryns motivering löd så här: ”De stora samhällsfrågorna, stadens förflutna och publikens nutid bildar utgångspunkterna för Norrköpings stadsmuseum, som engagerar och inspirerar genom sitt sätt att låta museet vara en självständig röst i vår samtid. Därför tilldelas museet den prestigefyllda utmärkelsen Årets Museum 2021.”

– Att juryn väljer att uppmärksamma Norrköpings stadsmuseums arbete är viktigt för oss som museum, men också för hela museibranschen. Museers oberoende är museers styrka, och en grundläggande byggsten och förutsättning för att kunna bidra till samhällets demokratiska utveckling. Vi kommer även fortsättningsvis att arbeta med viktiga frågor som rör demokrati, yttrandefrihet och armlängds avstånd – det ligger i vårt uppdrag och är därmed vårt ansvar, säger Maria Jönsson.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S) vill rikta ett stort tack till stadsmuseets personal.

– Det var ett turbulent år förra året på stadsmuseet runt den uppmärksammade och viktiga utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping förr och nu. Personalen har varit helt fantastisk och där finns en oerhörd kunskap och kompetens som har resulterat i denna prestigefyllda utmärkelse, säger Olle Johansson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden. 


Kontakt:
Maria Jönsson
Titel: chef Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 072-724 40 77

Olle Johansson (S)
Titel: ordförande kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 073-020 17 20

______________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Anders Ristenstrand
Foto: Anders Ristenstrand
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum