Norrköpings kommun

Norrköpings stadsmuseum nominerat till Årets museum

Dela

Norrköpings stadsmuseum är, tillsammans med Livrustkammaren och Grenna museum, nominerat till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut av kulturminister Amanda Lind under Sveriges Museers Vårmöte 27 april.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

– Museisverige fortsätter att visa upp en härlig bredd och kvalitet trots svåra omständigheter. Gemensamt för de nominerade är förmågan att väva samman personliga livsöden med historiska skeenden som också speglar vad det innebär att vara människa i sin samtid, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.

Motiveringen till stadsmuseets nominering lyder: ”Mitt i samhällsfrågorna ställer sig Norrköpings stadsmuseum och arbetar med kunskap och fördjupning för att diskutera vår samtid ur ett historiskt perspektiv. En uppmärksammad utställning om 1930-talets nazism i Norrköping skapade diskussioner inte bara om innehållet utan även om museernas roll och museilagen. Med fokus på människan i den lokala historien arbetar museet som en mötesplats för verksamhet, samarbeten och kunskap”.

– Vi är väldigt glada över nomineringen. Den visar att demokratin och att stå upp för demokratin är viktigare än någonsin. Vi behöver hela tiden påminna oss om att demokrati inte är något vi kan ta för givet utan det är något vi ständigt måste arbeta för och en kunskap vi måste omvärdera och uppdatera kontinuerligt. Demokratin är skör och kan fort raseras, säger Maria Jönsson, chef för Norrköpings stadsmuseum.

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

– Vår utställning Medlöperi och motstånd blev otroligt uppmärksammad, lokalt och nationellt, efter öppnandet förra året. Det var dramatiska månader som ställde mycket på sin spets. Vi fick ta emot en hel del kritik och hat men framförallt möttes vi av ett enormt stöd, förståelse och kärlek från våra besökare. Vi slog besöksrekord och vi hoppas att fler ska kunna ta del av utställningen så småningom, säger Maria Jönsson.

Vinnaren av Årets museum 2021 tillkännages på museernas Vårmöte den 27 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Sörmlands museum till Årets museum 2020.

– Oavsett om vi vinner utmärkelsen eller inte är jag oerhört stolt över vårt stadsmuseum och framför allt över personalen som gör och har gjort ett fantastiskt arbete. Där finns en oerhörd kunskap och kompetens som har resulterat i denna prestigefyllda nominering, säger Olle Johansson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.


Kontakt:
Maria Jönsson
Titel: chef Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 072-724 40 77

Olle Johansson (S)
Titel: ordförande kultur- och fritidsnämnden
Telefon: 073-020 17 20
_________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Foto: Anders Ristenstrand
Foto: Anders Ristenstrand
Ladda ned bild
Foto: Anders Ristenstrand
Foto: Anders Ristenstrand
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i utförandet av hemtjänstinsatser anmäls enligt lex Sarah14.4.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

I oktober 2020 var en hemtjänsttagare utan mat och dryck under ett och ett halvt dygn i ett svalt bostadshus. Hemtjänsten gjorde under perioden tre besök hos personen men på grund av brister i informationsöverföringen uppmärksammades inte vilken tid som förflutit sedan personen senast åt eller drack. Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på händelsen och anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum