Porsche Carrera Cup Scandinavia

Norsk kvartett siktar högt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på hemmaplan

Dela

Rudskogen Motorsenter är hemmabana för en kvartett norska förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilka mål och förhoppningar har de inför deltävlingen den 18-19 maj? Vad vill Roar Lindland, Ole-William Nærsnes, Roger Hermansen och Emil Heyerdahl prestera?

Roar Lindland. Foto: Micke Fransson
Roar Lindland. Foto: Micke Fransson

Roar Lindland fick en mardrömsstart på säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia då han blev indragen i en startkrasch i det första heatet på Ring Knutstorp och tvingades bryta. I det andra heatet tog han liten revansch med en sjätteplats.

– Inte den säsongsöppning vi hade hoppats på, konstaterar en besviken Roar.

Nionde plats i tabellen och 30 poäng efter ledande Robin Hansson gör att han har en hel del att ta in på täten.

– Men det är mycket poäng kvar att köra om och vi ser fram emot kommande deltävling på Rudskogen. 

Roar var framgångsrik på hemmaplan 2018. Fyra race fördelade på två tävlingshelger avgjordes på banan och han stod på pallen efter samtliga. Ett vann han dessutom – hans första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 

Sedan PCCS-premiären i Skåne har Roar hunnit med första deltävlingen i Porsche Mobil1 Supercup. Den avgjordes i Barcelona och där fick han en perfekt start med seger i Pro Am, klassen i vilken han är regerande mästare. 

Bättre på hemmaplan

Ole-William Nærsnes slutade tvåa bakom Anton Marklund i Porsche Approved Cup förra året. Till den här säsongen har han bytt upp sig till en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och kanske behöver han lite mer tid i bilen än vad han hittills fått för att leverera topplaceringar.

På grund av sina studier kunde han inte medverka på testdagen inför premiären på Ring Knutstorp och det visade sig i tävlingen. Han hade hoppats på betydligt bättre än 13:e och 17:e plats.

– Första tävlingshelgen präglades för min del av ingen träning och lite fel fokus. Men jag ser fram emot Rudskogen och har som mål att göra bättre ifrån mig där än på Knutstorp, säger han. 

Vill vinna igen

Roger Hermansen, trea i Porsche Approved Cup 2018, fick inte heller någon bra start på årets säsong. Dubbla jumboplatser i PAC på Ring Knutstorp var sämre än väntat. 

– Premiären blev misslyckad för min del. Flera tekniska problem inför båda racen tog fokus. Dessutom lyckades jag snurra i båda heaten vilket gjorde att resultaten uteblev, säger han.  

Nu hoppas Roger på snabb revansch på hemmaplan. 

– Jag har stora förhoppningar inför tävlingen på Rudskogen. Jag vann Porsche Approved Cup i det sista racet vi körde där i fjol. Jag kommer väl förberedd till helgens tävling och är revanschsugen. 

Redan ett toppnamn

Unge nykomlingen Emil Heyerdahl, som liksom Hermansen tävlar i Porsche Approved Cup, visade prov på både snabbhet och iskalla nerver i sin PCCS-debut. Trots en hel del tekniska bekymmer höll han huvudet kallt och övertygade i såväl kval som race. Totalplaceringarna 12 och 11 i de båda heaten gav honom dubbla pallplatser – trea och tvåa – i klassen. Inte illa av en 16-årig debutant. 

– Jag känner att med den tid och erfarenhet jag och teamet fått hittills av bil och mästerskap så har vi gjort väldigt bra resultat. Redan efter två testdagar är vi uppe och fightas om segrar i Porsche Approved Cup och vi vet att vi kan förbättra oss ytterligare och ser därför fram emot att köra på ”hemmabana”, säger Emil, som faktiskt inte kört någon test på Rudskogen med Porschen.

– Nej, dessvärre inte, men vi ska göra allt allt vi kan för att komma upp i bra fart så fort som möjligt. Självklart hoppas vi på att nå placeringar högt upp i resultatlistorna totalt sett, men vi vet samtidigt att skillnaden mellan generation I- och generation II-bilen kommer att vara större på Rudskogen än vad den var på Ring Knutstorp. Men som sagt, vi ska försöka vara med i toppen redan från det första testpasset på lördag. 

Live timing

Deltävlingen på Rudskogen Motorsenter 18-19 maj är den enda i kalendern som inte direktsänds eller eftersänds i Viasat Motor eller Viaplay. 

För dig som inte kan se tävlingen på plats finns det ändå en chans att följa händelseutvecklingen på den häftiga banan i Rakkestad. Gå in på www.carreracup.se och tryck på ”Livetiming”. Där serveras alla resultat och såväl tester som kval och race redovisas live varv för varv.

Porsche Carrara Cup 

Tidsschema Rudskogen Motorsenter 18-19 maj 2019

Lördag 18 maj

Kl 08.00: Test 1 (50 min)

Kl 10.00: Test 2 (50 min)

Kl 12.00: Test 3 (50 min)

Kl 16.45: Officiellt test (25 min)

Kl 19.10: Kval, Q1 och Q2 (30 min)

Söndag 19 maj

Kl 09.30: Race 1 (20 min)

Kl 14.40: Race 2 (20 min)

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 

Ställningen i mästerskapet efter 1 av 7 deltävlingar.

1) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 42 poäng

2) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 37

3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 31

4) Anton Marklund, Marklund Motorsport, 30

5) Hugo Nerman, WestCoast Racing, 22

6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 18

7) Christoffer Bergström, Team Pampas, 15

8) Magnus Öhman, Mtech Competition, 13

9) Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway – WestCoast Racing, 12

10) Fredrik Ros, Steber Racing, 11

11) Emil Heyerdahl, Team Greenpower, 10

12) Patrik Skoog, PFI Racing,10

13) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 9

14) Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, 6

15) Edvin Hellsten, Nova Racing, 3

16) Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, 3

17) Franck Århage, Århage Motoprsport, 2

18) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 0

Johan Andersson, Fragus Motorsport, 0

Roger Hermansen, Hermansen Racing, 0

Krister Andero, Prido Racing, 0

Porsche Approved Cup.

Porsche 911 GT3 Cup (991 I).

1) Skoog, 35 poäng

2) Ros, 34

3) Heyerdahl, 34

4) H. Andersson, 30

5) Hellsten, 27

6) Århage, 24

7) Hermansen, 18

Masters Cup.

Förare över 40 år, Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

1) Rantzow, 40 poäng

2) Bergström, 34

3) Öhman, 34

4) T. Karlsson, 28

5) Andersson, 24

6) Andero, 20

Kalender 2019 

3-4 maj: Ring Knutstorp, Kågeröd

18-19 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge

1-2 juni: Scandinavian Racing, Anderstorp

14-15 juni: Drivecenter Arena, Fällfors

17-18 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga

13-14 september: Rudskogen Motorsenter, Norge

4-5 oktober: Mantorp Park, Mantorp

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Roar Lindland. Foto: Micke Fransson
Roar Lindland. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Ole William Nærsnes. Foto: Micke Fransson
Ole William Nærsnes. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Roger Hermansen. Foto: Micke Fransson
Roger Hermansen. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Emil Heyerdahl. Foto: Micke Fransson
Emil Heyerdahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Andra raka Porsche Carrera Cup-titeln för Lukas Sundahl5.10.2019 18:45:31 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl försvarade sin titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Fjärde och andra plats i de båda finalracen på Mantorp Park räckte för att 22-åringen från Växjö skulle hålla undan för jagande Robin Hansson och ta andra raka guldet. – Härligt med en ny titel, konstaterade Sundahl, som kunde fira tillsammans Lars-Bertil Rantzow och Hugo Andersson, mästare i Masters Cup och Porsche Approved Cup.

Johan Kristoffersson och KMS kör finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia20.9.2019 16:41:03 CESTPressmeddelande

Johan Kristoffersson och Kristoffersson Motorsport är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mästerskapets segerrikaste förare och team gör ett inhopp i finaltävlingen på Mantorp Park 4-5 oktober. – Porsche Carrera Cup Scandinavia ligger mig varmt om hjärtat och 911;an är en häftig bil att tygla. Jag ser verkligen fram emot den här starten. Det ska bli kul, säger Johan Kristoffersson.

Guldläge för Sundahl inför finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia14.9.2019 17:46:04 CESTPressmeddelande

Regerande mästaren Lukas Sundahl har guldläge i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I den nästa sista deltävlingen, på Rudskogen Motorsenter i Norge, utökade han nämligen sin ledning efter en seger och en tredjeplats. – Viktiga poäng och ett bra utgångsläge inför finalen på Mantorp Park första helgen i oktober, säger Sundahl, som nu toppar tabellen 18 poäng före Robin Hansson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum