Dagens Samhälle

Notan för LSS skenar

Dela

Kommunerna saknar incitament att hålla LSS-notan nere. Det bristfälliga systemet för utjämning av LSS-kostnader gör att kostnaderna skjuter i höjden och i vissa fall tjänar kommunerna pengar på att välja dyrare LSS-insatser än nödvändigt. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort.


Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) infördes 1994 och innebar en kraftig ambitionshöjning från samhället. Men kostnadsutvecklingen för kommunerna har varit brant, och LSS utklassar den övriga välfärdens kostnadstakt. 14 miljarder 1998 har vuxit till 43 miljarder 2014.

Nu menar experter och verksamhetsföreträdare att en bidragande orsak till den stora kostnadsökningen är det särskilda utjämningssystemet för LSS. Att systemet faktiskt kan driva upp kostnaderna eftersom det gynnar den som väljer dyrare alternativ eller betalar högre löner.

– Det finns inte mycket incitament för kommunerna att hålla tillbaka kostnaderna, säger Peter Sjöquist, ekonom och LSS-expert hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Normalt ska ett utjämningssystem bara utjämna de effekter som en enskild kommun inte direkt kan påverka. Men LSS-systemet är påverkbart och utjämnar för faktiska kostnader. Det innehåller också trubbigheter som gör att kommuner har starka ekonomiska skäl att välja vissa biståndsbeslut framför andra även om de är dyrare. Och att kommuner rent av kan gå med vinst på vissa LSS-insatser.

I Borås tingsrätt pågår just nu en unik rättegång som illustrerar vad som kan hända i ett påverkbart utjämningssystem. Två före detta högt uppsatta chefer i Svenljunga kommun står åtalade för grovt bedrägeri i form av fusk med LSS-utjämningen.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum