Dramaten

Nour El Refai i Ola Larsmos Swede Hollow på Dramaten

Dela

När Alexander Mørk-Eidem sätter upp Ola Larsmos hyllade utvandrardrama Swede Hollow blir det en berättelse om människor, liv och död. I rollen som Ellen Klar ser vi Nour El Refai. Spelet sker på träspänger mitt bland publiken. Urpremiär på Elverket den 8 november

Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota år 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid.

– Något händer med berättelsen när den flyttar in på teatern, platsen Swede Hollow blir mindre viktig och istället handlar det om människorna som lever, får barn och dör som folk alltid har gjort i alla tider, säger regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna och fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva.

Berättelsen kretsar kring familjen Klar och deras nya liv i Amerika.

I rollen som äldsta dottern Ellen Klar ser vi Nour El Refai , som senast på Dramaten spelade Lillebror i Karlsson på taket .

Swede Hollow spelas på ett annorlunda Elverket där publiken tar plats på golvet och kommer närmare spelet än någonsin. De vanliga sittplatserna är borta, i stället sitter man på kuddar (eller bänkar om man behöver).

– Jag vågar nog lova att upplevelsen blir en helt annan än hur det brukar vara på teatern, säger Alexander Mørk-Eidem.

Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad succéuppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber av Michael Frayn och Ivanov av Leo Tolstoj.

Regi, dramatisering, scenografi och kostym Alexander Mørk-Eidem 
Ljus Ellen Ruge

Medverkande 
Anna Klar Tanja Lorentzon 
Gustaf Klar Peter Engman 
Ellen Klar Nour El Refai 
Elisabet Klar Marie Richardson 
Jonathan Lundgren Reuben Sallmander 
Inga Hulda Lind Jóhannsdóttir 
Leonard Hammerberg/Carl Hammerberg Michael Jonsson 
David Lundgren/Solomon Shelby Jr. Otto Hargne

Regi, dramatisering, scenografi och kostym Alexander Mørk-Eidem 
Ljus Ellen Ruge


AMERIKA PÅ ELVERKET 
Uppsättningen Swede Hollow ingår, vid sidan av Farnaz Arbabis uppsättning Angels in America, i ett större tema om Amerika på Elverket under hösten och våren.


SAMTAL SWEDE HOLLOW 
I samtalet medverkar Ola Larsmo, Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, regissören Alexander Mørk-Eidem, historikern Dr. William Beyer samt Bruce Karstadt från American Swedish Institute (ASI), Minneapolis.

Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg. Samtalet börjar 10 minuter efter föreställningens slut och genomförs på engelska. 
9 november kl. 22.15, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).


SEMINARIUM USA: MAKT OCH INFLYTANDE 
USA:s maktposition är inte längre självklar på den internationella arenan. Vilken betydelse får det i utrikespolitiken, och för oss i Sverige? Tillsammans med Utrikespolitiska Institutet bjuder Dramaten in till ett seminarium om USA:s globala inflytande.

Maktskiftet i Washington i januari 2017 har inneburit en stor omläggning i amerikansk politik, med potentiellt stort genomslag i världspolitiken. En starkt nationalistisk och isolationistisk ton har använts i utrikespolitiken då frihandels- och klimatavtal rivits upp, och osäkerheten kring hur USA ska agera internationellt är stor.

Vilken är USA:s roll och inflytande i världen idag? Vad har nationen USA för självbild? Hur förhåller sig USA till den nya världsordningen (vilken den nu är?), och hur påverkas vi i Sverige av detta?

Talare 
Sanna Thorén Björling , journalist på Dagens Nyheter, senast utsänd som korrespondent i Washington 
Karin Henriksson , USA-korrespondent för bl.a. Svenska Dagbladet, bosatt i Washington D.C. och författare till biografin Trump – Miljarderna, medierna och makten 
Jan Hallenberg , senior forskningsrådgivare på UI och professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan 

Seminariet modereras av Ylva Pettersson , programsamordnare på UI, och är det första i en serie av tre på temat USA:s globala roll. De övriga är: 
Störst går först? – USA och Kinas relationer och den nya världsordningen (14 februari 2018) 
HBTQI-personers rättigheter nu och då – en global utblick (12 mars 2018) 
21 november kl. 18.00–19.30, Elverket. Fri entré, biljetter delas ut av publikvärd 45 minuter före föreställningen.


SAMTAL SWEDE HOLLOW 
Stanna kvar en stund efter föreställningen för att ta del av ett samtal om Swede Hollow , med regissören Alexander Mørk-Eidem och författaren Ola Larsmo samt skådespelaren Nour El Refai. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg. 
Samtalet börjar 10 minuter efter föreställningens slut. 
26 november kl. 21.00, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).
För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum