Järfälla Kommun

NTA-teman anpassade för grundsärskolan ökar möjligheten att lyckas i skolan

Dela

NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) är ett skolutvecklingsprogram som ger pedagoger möjlighet att arbeta laborativt med naturvetenskap och teknik – från förskolan till årskurs 9. Karin Sahlberg, som är lärare på Björkebyskolan och samordnare i Järfälla kommun för NTA, har anpassat tre teman för grundsärskolan: Kretsar kring el, Från frö till frö och Kemiförsök.

Arbetet med NTA special (material för grundsärskolan) har gjorts genom att anpassa temana efter grundsärskolans läroplan och låta lärare i grundsärskolan och träningsskolan få prova materialet och ge sina synpunkter. Även lärare i förberedelseklasser har fått prova materialet och ge sina synpunkter, för att se hur materialet kan användas i nyanländas lärande. Dessa teman kommer att finnas tillgängliga höstterminen 2016.

– Det handlar om att öka kunskaperna samtidigt som det är en demokratisk fråga för en likvärdig skola. I Sverige ligger vi i framkant med det pedagogiska arbetet i grundsärskolan och vi har kämpat för att lyfta fram möjligheterna för denna elevgrupp att också få chans att lyckas i skolan, säger Karin Sahlberg.

Ungefär hälften av Järfällas elever i grundskolan arbetar i nuläget med olika NTA-teman. Även flera förskolor arbetar med NTA-teman. Under våren har NTA arbetat fram flera teman för grundskolan, bland annat två digitala teman, Kroppen och Rymden.

– Det är viktigt att utveckla skolmaterial efter verksamhetens behov och material som riktar sig till grundsärskolan är efterfrågat. Karins anpassningar är ett värdefullt komplement i arbetet med NTA-teman, säger Gerd Bergman, utvecklingschef på NTA Skolutveckling.

Mer information

Karin Sahlberg, NTA-samordnare i Järfälla kommun, karin.sahlberg@jarfalla.se, 070-002 57 41

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Världens mest moderna stadstrafik presenterades i Barkarbystaden11.6.2018 18:27Pressmeddelande

I dag presenterades en unik kollektivtrafiköverenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina. Målet är att skapa världens mest moderna stadstrafik. I satsningen på runt 200 miljoner kronor finns både elektriska självkörande bussar i linjetrafik, en ny elektrisk snabbkörande BRT-linje och en i övrigt helt elektrifierad busstrafik. Projektet innehåller också digitala satsningar genom en helt ny biljettplattform.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum