NTI Gymnasiet

NTI Gymnasiet i Lund har skolbibliotek i världsklass

Dela

NTI Gymnasiet i Lund har tilldelats utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass 2020 av DIK - facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor. Trots pandemin ser skolan ett högt användande av sitt skolbibliotek under perioden för fjärr- och distansundervisning.

NTI Gymnasiet har  ett skolbibliotek i världsklass. Bildrättigheter: NTI Gymnasiet Lund. Får användas för redaktionellt bruk.
NTI Gymnasiet har ett skolbibliotek i världsklass. Bildrättigheter: NTI Gymnasiet Lund. Får användas för redaktionellt bruk.

Den årliga utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass bedömer bland annat skolans systematiska kvalitetsarbete och bibliotekariens roll i skolans pedagogiska arbete. 

— Vi har gjort kloka investeringar i vårt skolbibliotek och samtidigt lyft fram bibliotekets roll som pedagogisk resurs för elever och lärare. Skolan anställde också en skicklig bibliotekarie - Magdalena Ivarsson - vilket är en viktig anledningarna till att vi fått den här utmärkelse, säger Edward Jensinger, rektor på NTI Gymnasiet i Lund.

Skolan uppdaterade sitt skolbiblioteket inför höstterminen 2019. Nya böcker inhandlades enligt den handlingsplan som NTI Gymnasiet tagit fram centralt och som sedan också AcadeMedia antagit. 90 procent av de befintliga böckerna rensades ut och skolan satsade på ett nytt, målgruppsanpassat, bestånd, vilket idag består av både analoga och digitala böcker samt databaser och ett nytt skolbibliotekssystem. 

Skolbiblioteket integrerat i skolarbetet

— Det viktigaste för mig är ett bra samarbete och en skolledning som vet vad de vill. Jag har kunnat fokusera på det pedagogiska arbetet tack vare ett gott förarbete från skolan. Skolbiblioteket ska vara en integrerad del av skolarbetet och inte en sidoverksamhet, säger Magdalena Ivarsson. 

Merparten NTI Gymnasiets 28 skolor använder idag bibliotekssystemet WeLib som innehåller artikelsök och bestånd från Bibliotekstjänst (BTJ) med över 25 000 titlar. Härifrån köper skolan målgruppsanpassat litteratur. 

— Vi som friskola behöver ta denna fråga på största allvar. Vi är en teknisk skola med en elevgrupp som är van att röra sig i den digitala världen. Det är då vårt ansvar att se till att vårt bibliotek används, inklusive analoga böcker, och att eleverna får handledning av kvalificerad personal, säger Edward Jensinger. 

Biblioteket flitigt använt under coronapandemin

Sedan mitten av mars har skolan bedrivit fjärr- och distansundervisning på grund av coronapandemin. Tillgång till digital litteratur har underlättat när eleverna studerat hemifrån och skolans bibliotekarie har kunnat vara en del av stödet i deras läsning. 

— Vi ser ett högt användande av vårt skolbiblioteket, trots pandemin. Min "digitala dörr" har varit öppen för eleverna. Jag har inte behövt söka upp dem utan de har själva sökt mig via Google Hangout och bett om hjälp när de sökt fakta eller litteratur, säger Magdalena. 

I framtiden kommer biblioteket och skolans bibliotekarie att vara ännu mer involverad i elevernas undervisning. Magdalena ska bland annat stötta elevernas gymnasiearbeten och vara mer involverad i ämnena svenska och engelska. 

— Vi är jätteglada över utmärkelsen, men vi är än så länge bara i uppstartsfasen. Drivkraften finns att fortsätta utveckla och göra detta ännu bättre, säger Edward Jensinger. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

NTI Gymnasiet har  ett skolbibliotek i världsklass. Bildrättigheter: NTI Gymnasiet Lund. Får användas för redaktionellt bruk.
NTI Gymnasiet har ett skolbibliotek i världsklass. Bildrättigheter: NTI Gymnasiet Lund. Får användas för redaktionellt bruk.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Idag finns det totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Södertälje, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT. 

Följ NTI Gymnasiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NTI Gymnasiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum