Plan International Sverige

Nu är äntligen mensemojin här!

Dela

I den senaste uppdateringen av operativsystemet för Iphone finns den efterlängtade mensemojin i form av en droppe blod. Målet med den nya emojin är att bryta tystnaden kring mens, enligt barnrättsorganisationen Plan International.

Den nya mensemojin i form av en droppe blod finns nu på Iphone.
Den nya mensemojin i form av en droppe blod finns nu på Iphone.

– Det är fantastiskt att mensemojin är här, eftersom den är ett steg på vägen att bryta tystnaden och stigmat kring mens, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Mensemojin blir nu verklighet efter ett förslag från Plan International som också drivit kampanjen #periodemoji som ett led i att bekämpa de olika problem flickor i världen upplever i sin vardag i samband med mens. Varje dag har hundratals miljoner flickor och kvinnor mens, men i hela världen sprids föreställningar om mens som något fult, smutsigt och skamfullt. I många länder är tabut kring mens djupt rotat och kunskapen låg. Flickors och kvinnors behov ignoreras och miljontals flickor tvingas stanna hemma från skolan under mensen på grund av bland annat brist på säkra toaletter och tillgång till bra mensskydd. 

– I många länder ses flickor som redo att gifta sig när de får sin första mens, vilket är helt oacceptabelt. Ingen flicka ska behöva stanna hemma från skolan, bli mobbad eller få sitt liv ödelagt på grund av något så naturligt som mens, säger Mariann Eriksson. 

Så påverkas flickor i världen av mens:

  • Var tredje skola i världen saknar säkra och bra toaletter och i låginkomstländer har inte ens hälften av skolorna toaletter. 
  • I Etiopien missar varannan flicka skolan varje månad på grund av rädsla att blöda igenom kläderna.
  • På många platser ses flickors första mens som ett tecken på att hon blivit kvinna och därmed redo att sluta skolan och giftas bort – även om hon bara är 10-11 år.
  • Inom vissa kulturer får menstruerande flickor och kvinnor inte vistas i hemmet eller röra vid mat på grund av föreställningen att den då ska ruttna.
  • 88 procent av flickorna på den indiska landsbygden saknar tillgång till bra och säkra mensskydd.

Nyckelord

Kontakter

För mer information eller intervjuer, kontakta:
Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig.
Tel: 0768-60 55 60
Epost: sofia.nordenskiold@plansverige.org

Bilder

Den nya mensemojin i form av en droppe blod finns nu på Iphone.
Den nya mensemojin i form av en droppe blod finns nu på Iphone.
Ladda ned bild

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Plan International kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. Vi är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 70 länder. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Ny rapport: Miljontals flickor i Asien föder barn i stället för att gå i skolan4.3.2020 10:00:38 CETPressmeddelande

Barnäktenskap och oönskade graviditeter är de största utmaningarna för flickor i Asien. Länder måste göra stora investeringar för att flickors rättigheter ska uppnås. Situationen är mycket oroande, enligt Plan International, som i en ny rapport granskar flickors rättigheter i 19 asiatiska länder utifrån hälsa, utbildning, ekonomi, lagstiftning och skydd mot våld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum