Avesta kommun

Nu är det dags igen!

Dela

Nu ska sex visenter från Avesta Visentpark transporteras till Rumänien för att senare släppas ut i frihet i bergen i Karpaterna. Fredag 21 maj kl. 08.00 i Visentparken, Avesta Välkomna!

Det här är fjärde gången som Avesta på detta sätt i samarbete med olika organisationer, bl a WWF, bidrar till att öka antalet frilevande visenter i Karpaternas bergsområden och skogar. Sedan tidigare finns redan ett tjugotal avestavisenter utsläppta i området.

Avesta Visentpark är en av Europas främsta avelsstationer för bevarandet av den utrotningshotade visenten (Europeisk bison). Visenten är en av de mest karismatiska symbolerna för att återfå djurlivet i Europa. Den är en av flera arter som ingår i ett stort internationellt bevarandearbete (på engelska kallat Rewilding). Efter ett omfattande förberedelsearbete är det glädjande att visentparken nu kan bidra med djur på detta sätt.

Ni inbjuds härmed att övervara och dokumentera lastningen av de sex djuren inför resan till Rumänien.

Tid: fredag 21 maj kl 08.00
Plats Avesta Visentpark, Avesta

På plats finns parkens personal, veterinär som ansvarar för bl a sövning och provtagning av djuren samt även parkens zoolog.

På grund av Coronarestriktioner och för att kunna skapa lugna och trygga arbetsförhållanden för såväl djur som personal ombeds den som är intresserad att anmäla sig i god tid till zoologen Göran Cederlund (tel 0705319147 eller via mail: vilt@telia.com).

Läs mer här om Avesta Visentpark
Läs mer här om Recovery of the European bison — Rewilding Europe (life-bison.com)

För mer information:

Mikael Jansson
Chef Teknisk Service
Avesta kommun
Telefon: 0226-64 50 39
Mobil: 073-059 50 39
E-post: mikael.jansson@avesta.se

Nyckelord

Bilder

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum