If Skadeförsäkring

Nu är det högsäsong för ormbett

Dela

Med vår och varmare väder ökar andelen hundar som blir ormbitna stort. Försäkringsbolaget Ifs statistik för de senaste fem åren visar i snitt en ökning på 70 procent mellan april och maj.

När värmen kommer blir hundpromenaderna i skog och mark både fler och längre. Tyvärr ökar då även risken att hunden blir ormbiten. Försäkringsbolaget If får in allra flest skador kopplade till ormbitna hundar under maj månad.

Ett snitt för de senaste fem åren visar att antalet ormbett är 70 procent fler i maj än i april. Högsäsongen för ormbett är mellan maj och augusti.

De vanligaste ställena en hund blir ormbiten på är runt nosen eller på en tass. Den drabbade kroppsdelen kan bli svullen och missfärgad, men det kan vara svårt att se genom hundens päls, speciellt om den är tät och mörk. Svullnaden ömmar och många hundar blir slöa och vingliga. De kan också få kräkningar och diarré.

– Om hunden blir ormbiten ska man alltid kontakta veterinär omedelbart, även om hunden verkar pigg. Det är också viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt om man misstänker att den fått ett bett, säger Jenny Stenberg som är djurskadeexpert hos If.

– Huggormsbett är farligt för hundar. Tyvärr finns det en seglivad myt att de skulle tåla ormbett, men så är inte fallet. Stora och små hundar är lika känsliga för ormgiftet, som i värsta fall kan vara livshotande, tillägger hon.

Vid ormbett gäller det att ta sig till veterinären snabbt, samtidigt som du ska försöka hålla hunden lugn så att inte giftet sprider sig. Använd inte bandage eller försök kyla ner runt bettet.

Ifs tips om din hund blir ormbiten:

  • Kontakta alltid veterinär omgående.
  • Håll hunden så stilla som möjligt så att giftet inte sprider sig.
  • Bär gärna din hund. Då sprids giften långsammare i kroppen.
  • Rör inte bettstället.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum