Uppsala kommun

Nu är kamerabevakningen vid Resecentrum i drift

Dela

Ökad trygghet är en prioriterad fråga för Uppsala kommun och nu tar vi ytterligare steg för att öka tryggheten och säkerheten i och med att kamerabevakning inletts på två områden vid Resecentrum.

Resecentrum, blåmarkerat område kamerabevakas.
Resecentrum, blåmarkerat område kamerabevakas.

De båda anläggningarna är i gång dygnet runt och finns i Cykelparkeringshuset och på Olof Palmes plats. Kamerorna blir ett komplement till den kamerabevakning som redan finns i Centralpassagen, vid Stora torget och Påvel Snickares gränd.

- Oavsett vem du är eller när du reser ska du känna dig trygg när du väntar på bussen eller skyndar till tåget. Med fler ordningsvakter, bättre belysning och polisnärvaro har vi ökat tryggheten vid Resecentrum de senaste åren. Nu tar vi nästa steg för ett tryggare Resecentrum, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trygghetsarbetet kring Resecentrum

Kamerabevakning är en del i kommunens arbete för att öka tryggheten och säkerheten på platsen. Tillsammans med polisen har kommunen ett medborgarlöfte som vägledning för de gemensamma ansträngningarna. Medborgarlöftet har lett till många förebyggande trygghets- och säkerhetsåtgärder i området kring Resecentrum, bland annat:

  • ökad närvaro av kommunala ordningsvakter
  • förbättrad belysning och utökad städning
  • närvaro av socialtjänst, ungdomsjour, polis och stadsvärdar.

- Tryggheten påverkas av många faktorer, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun. I de medborgardialoger som genomförts på platsen har bevakningskameror varit en av de mest efterfrågade åtgärderna och vi hoppas att den nu ska bidra positivt till upplevelsen av platsen. Otrygghet ska inte begränsa någons vilja att röra sig på olika platser i centrala Uppsala.

I samarbete med Polismyndigheten, fastighetsägare, näringsidkare och andra parter identifieras löpande platser i city som kan bli föremål för kamerabevakning eller andra trygghetsskapande och brottsförebyggande insatser. 

Om kamerabevakning
Kamerabevakningslagen tillåter kamerabevakning i brottsförebyggande syfte utan tillstånd på stationsområden, hållplatsområden och liknande.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Resecentrum, blåmarkerat område kamerabevakas.
Resecentrum, blåmarkerat område kamerabevakas.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum