Transportföretagen

Nu är Sverige-bästa eleverna korade i Transportföretagens yrkesprov

Dela

Petter Ohm från Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, Johan Fälldin från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, Victor Almhill från Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Jack Vikström från Edströmska Gymnasiet skrev Sverige-bäst på Transportföretagens yrkesprov. De skrev högsta poäng i sina respektive tävlingsgrenar maskinteknik, personbilsteknik och i lastbilsteknik av 1600 elever från hela landet. Grattis säger vi till ett väl genomfört yrkesprov som vi tycker är värd uppmärksamhet i dessa examenstider!

Grattis till bäst resultat i Sverige på Yrkesprovet 2022
Grattis till bäst resultat i Sverige på Yrkesprovet 2022

Mellan den 25 april och den 25 maj har nästan 1400 elever från 100-talet gymnasieskolor runtom i landet deltagit i Transportföretagens yrkesprov och diagnosprov. Yrkesprovet omfattar de fyra grenarna: bilskadeteknik, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik och riktar sig till elever på fordons- och transportprogrammet i årskurs 3.

Syftet med yrkesprovet är att stärka och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov och för att spetsa utbildningarna så att de är aktuella och attraktiva.

”Det är mycket värdefullt med så många duktiga elever som har deltagit i Transportföretagens yrkesprov. I år har yrkesprovet skrivits av fler än någonsin där vi ser en tydlig ökning mot förra året som var redan då ett ’all time high’. Motorbranschen har ett långsiktigt och stort rekryteringsbehov. Både bransch och skola behöver arbeta för att vara relevanta och attraktiva, som skola och som arbetsgivare. Här fyller yrkesprovet en viktig uppgift”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Motorbranschen befinner sig mitt i det stora teknikskiftet med digitalisering och automatisering. En viktig uppgift är därför att berätta om den hållbara utveckling branschen befinner sig i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment, som också kan bidra till att fler kvinnor upptäcker branschens yrken.

”Att arrangera yrkesprov och kvalitetshöjande aktiviteter, innebär att långsiktigt stärka utbildningarna samt att skapa forum och plattformar för bransch och skola att mötas. Det är också högaktuellt att genom proven nå ut om Transportskiftet – att transportsektorn förflyttar sig mot att bli mera hållbar och att branschens yrken är under förändring”, avslutar Caj Luoma.

Om Transportföretagens yrkesprov:
Yrkesprovet omfattar avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar. Eleverna får svara på 7, 8 eller 11 moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av 12 flervalsfrågor. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 1361 elever yrkesprovet, vilket är ännu fler än förra året och yrkesprovet stärker sin ökning ytterligare., från 100-talet gymnasieskolor. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grattis till bäst resultat i Sverige på Yrkesprovet 2022
Grattis till bäst resultat i Sverige på Yrkesprovet 2022
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum